АНАЛІТИКА

Висока ціна на український соняшник може протриматися до кінця року – прогноз

28.10.2020 07:43
sonyashnik_odnorichniy

У результаті високого зовнішнього попиту і скорочення пропозиції соняшнику (у тому числі з-за стримування продажів фермерами) експортна ціна на олійну в портах Причорномор’я може коливатися на багаторічних максимумах протягом усього сезону, вважає Олена Гесова, аналітик ринків зернових і олійних культур UkrAgroConsult. Про це повідомляє agronews.ua.

Ціни пропозицій української соняшникової олії виросли до 1000-1020 $/т, тоді як ціни попиту сягнули 980-990 $/т.

Скорочення врожаю соняшнику в Україні змушує переробників піднімати закупівельні ціни, щоб якнайдовше забезпечити власні потужності сировиною, сподіваючись, що ціни на олію не опустяться нижче поточних рівнів, вважають аналітики електронної зернової біржі ГрейнТрейд.

Для завантаження потужностей протягом 2020 / 21МГ турецькі переробники будуть змушені шукати і купувати соняшник за цінами, які в поточному сезоні диктують причорноморські фермери.

Експерти USDA оцінюють імпорт Туреччини на третьому максимумі за всю історію спостережень.

Також високий обсяг розраховує імпортувати і ЄС, з огляду на дефіцит імпортної сої і поступову відмову від пальмового масла.

Як і в інших країнах-експортерах Причорномор’я, незважаючи на збільшення площі сівби, урожай у Румунії виявився нижчим за очікування, відзначають аналітики УкрАгроКонсалт.

В середині серпня ціна на новий урожай (найближча поставка) почала активно рости на погодному факторі та очевидному скороченні врожаю, в тому числі в Україні та Росії.

Але аргентинську соєву олію пропонують по 850 $/т, а пальмову по 800 $/т, і якщо ціни на них не зростатимуть, то покупці активно купуватимуть дешевші олії, що зупинить подорожчання соняшникової олії навіть за умови дефіциту соняшника.


Перегляди: 3
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: