НОВИНИ

Виручка від експорту овочів впала до 5-річного мінімуму

01.12.2019 09:05
ovochi

Україна за 10 місяців 2019 р експортувала овочів (без урахування бобових культур і грибів) на загальну суму $ 25,1 млн, що на 24% менше, ніж за аналогічний період минулого року. Експортна виручка в звітний період є найменшою мінімум за останні 5 років, повідомляє Українська плодоовочева асоціація (УПОА) .

За словами виконавчого директора УПОА Семена Крамаренко, основною причиною такого істотного зниження показників є зменшення обсягів експорту тепличної продукції. Так, томати, які в останні роки приносили Україні максимальну експортну виручку в сегменті овочів в цьому році поступилися лідерством замороженим овочам.

За 10 місяців поточного року Україна експортувала 6,5 тис. Тонн заморожених овочів, загальною вартістю $ 6,3 млн. У вартісному вираженні експорт зменшився на 8%, в той час як в натуральному вираженні експорт залишився на рівні минулого року.

При цьому, за станом на 1 листопада Україна поставила за кордон 7,8 тис. Тонн томатів загальною вартістю $ 4,8 млн. У порівнянні з 2018 роком експорт знизився на 43% і на 49% відповідно. Більш того, обсяг поставлених за рубіж томатів скоротився в 2,5 рази за останні 5 років.

Основною причиною такої ситуації, за словами Крамаренко, являє відмова українських компаній від реекспорту через Білорусь до Росії.

«Більш того, навіть на внутрішньому ринку українським виробникам досить складно конкурувати з турецької продукцією, оскільки витрати на газ і електроенергію в Туреччині на порядок менше. Зараз українські виробники овочів закритого грунту вимагають квотування ввезення і впровадження торгової мита на імпортну продукцію “, – пояснює Семен Крамаренко.

При цьому виконавчий директор УПОА зазначає, що основними ринками збуту українських томатів залишаються Польща і Білорусь, які надалі реекспортують цю продукцію. Одним з варіантів для поліпшення ситуації експерти Української плодоовочевої асоціації бачать пошук нових ринків збуту томатів.

За словами директора з розвитку УПОА Катерини Звєрєвої, одним з найбільш перспективних ринків збуту, за словами директора з розвитку УПОА, є Румунія, яка щорічно імпортує томати більш ніж на $ 150 млн за досить високими цінами. І навіть незважаючи на те, що Україна має 600 км спільного кордону з Румунією, експорт томатів в цю країну відсутня.

«Також українським експортерам слід звернути увагу на ринок Близького Сходу. Але тут мова йде виключно про преміальному сегменті і продукції з високими стандартами. Поставки томатів в Дубаї можливо здійснити виключно авіатранспортом і зараз далеко не всі виробники готові до такої тонкої роботи. Що стосується поставок продукції морським транспортом, то варто відзначити таку країну як Саудівська Аравія. Час на перевезення продукції з одеського порту в порти Саудівської Аравії становить в середньому 10-12 днів, що дозволяє зберегти кондиції товару. Тому варіанти для поліпшення ситуації на ринку тепличної продукції є, але для цього потрібно інвестувати в розвиток і маркетинг », – впевнена директор з розвитку УПОА.


Перегляди: 1
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: