НОВИНИ

Вирощування гороху в Україні потребує дотацій

14.12.2019 14:21
images_cms-image-000006594 (1)

Щоб зберегти родючість ґрунтів і вберегти аграріїв від збитків, в Україні можна запровадити дотації на вирощування гороху. Про це в ефірі радіо «Колос» сказав директор СТОВ «Перемога» Микола Малієнко. Пише AgroPortal.ua .

За його словами, сільгоспвиробники з 2017 року відмовляються сіяти горох. За два роки посівні площі зменшилися удвічі. У 2018 році вони становили 1,1 млн га. Тоді валовий збір склав понад 800 тис. т. Цьогоріч — це трохи більше ніж 500 тис. т.

«Тобто, динаміка негативна. І вона, насамперед, пов’язана з низькою ціною на цю культуру. А горох — найважливіший у сівозміні. Однак на сьогодні багато аграріїв нехтують цим основним принципом», — зазначає він.

Малієнко говорить, що дотримання сівозміни приносить на 10% більше прибутку, без додаткових фінансових вкладень.  

«Тому на позиції гороху ми стоїмо з 2010 року, незважаючи на фінансові негаразди, які переслідують цю культуру», — каже він.

Також додає, що у сівозміні 25% повинні складати бобові культури. Якщо їхній відсоток менший, то потрібно думати над тим, яким чином змінити цю ситуацію.

«Бобові необхідні в аграрному клині. Це ті єдині культури, які дозволяють накопичити біологічно зв’язний азот. А отже — зменшити навантаження на ґрунт хімічними добривами. Це шлях до органічного землеробства, забезпечення людства більш якісними продуктами. Не тільки бобовими, а й зерновими», — зазначає Малієнко.


Перегляди: 0
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: