НОВИНИ

Вирощування ехінацеї може стати перспективним напрямком для фермерів

13.01.2021 09:33
unnamed (2)

Попит на ехінацею пурпурову в сучасному світі різко зріс, тому що ця рослина, як відомо, є ефективним імуномодулятором. Вартість сировини (трави) ехінацеї пурпурової цього року збільшилась у 2 рази. Про це повідомляє UHBDP, пише agronews.ua.

Якщо минулого року за 1 кг трави давали 20-25 грн., то у 2020-му – 40-45 грн. А вартість коріння з вересня збільшилась на 30 грн, від 120 до 150 грн. Про це повідомив технолог-консультант компанії «Шльосем Україна» з вирощування лікарських рослин Олександр Губаньов під час вебінару, організованого БФ «ЛАСКА», який є партнером Українського проекту бізнес-розвитку плодоовочівництва. 

Серед переваг ехінацеї пурпурової і те, що вона легша у вирощуванні, ніж, наприклад, валеріана. Ця рослина була завезена з Північної Америки — регіону з жорсткими умовами вирощування, і вона легко пристосовується до наших кліматичних умов.

Основні елементи вирощування

Осіння підготовка ґрунту: лущення стерні, внесення мінеральних добрив, оранка на глибину 22-25 см, 1-2 суцільні культивації ґрунту.

Весняна підготовка ґрунту: (1-й рік вирощування) боронування ґрунту в 2 сліди, внесення гербіцидів, передпосівна культивація, прикочування ґрунту, посів, міжрядні обробки ґрунту (2-3), ручні прополки (1-2).

2-й рік вирощування: міжрядні обробки ґрунту (2), ручні прополки (1-2), збирання трави. Збирання коріння, мийка, сушіння, пакування в тюки.

Параметри: норма висіву 10 кг/га, глибина загортання насіння — 2-3 см, ширина міжрядь — 45 см, врожайність трави 50-60 ц/га, врожайність коріння — 15 ц/га.

Особливості вирощування ехінацеї пурпурової

Ехінацею пурпурову можна вирощувати поряд із зерновими та кукурудзою, але між полями має бути відстань 3-4 метри. Терміни посіву ранньовесняні. Восени сіяти можна в регіонах з рясними опадами, щоб рослини оптимально проросли і пішли в зиму у фазі 2-3 справжніх листків. Насіння ехінацеї  потребує багато вологи, тому влітку його не сіють. За один-два дні до висадки обробляємо насіння стимуляторами росту. 

Траву збирають у фазі масового цвітіння, зрізують на рівні 10-15 см від землі, бо нижче йдуть стебла, в них низький рівень діючої речовини та якість сировини різко падає. При такому зборі врожайність складає 35-40 центнерів з гектара.

Тільки на другий рік вегетації збираємо два врожаї. Перший з них — це трава в фазі масового цвітіння, а в осінній період збираємо — сам корінь.

У кінці вересня, на початку жовтня викопують корені, перед цим потрібно зрізати наземну частину рослини. Чим копати корені? Звичайним картоплекопачем, якщо немає спеціальної техніки. Миття невеликих обсягів коренів можна проводити за допомогою шлангів. Після миття не треба залишати корені на сонці, адже вони почорніють і стануть непривабливими. Краще розмістити сировину в ангарі. Сушити можна тільки після того, як стече вода.

Рентабельність. Рентабельність бізнесу при вирощуванні ехінацеї пурпурової досягає 210%. З одного гектара можна отримати понад 170 тис. грн чистого прибутку при інвестиціях у вирощування на рівні 85 тис. грн/га.

Економіка вирощування ехінацеї пурпурової

ПоказникиВартість, грн
Вартість валової продукції120 000 + 130 000 = 250 000
Усього затрат на 1 га85 000
Собівартість вирощування сировини, грн/кг60 (коріння)
Чистий прибуток, грн72 283 (коріння), 100 000 (трава)
Рентабельність210%

Перегляди: 55
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: