НОВИНИ

Боби мунг – порожня ніша та вигідний бізнес для українських фермерів

20.02.2019 11:35

Боби мунг, або просто маш – однорічна рослина родом з Індії. Однак в Україні ці боби практично не вирощують, незважаючи на чималу ціну і величезний попит. Чому? Журналісти Аgronews спробували розібратися в цьому питанні.

Боби маш – маленькі, зелені, овальної форми. В азіатських країнах вони надзвичайно популярні. Боби мунг їдять пророщеними, вареними, їх запікають, а з бобового крохмалю роблять китайську локшину фунчоза.

В Україні 400 грамова упаковка таких бобів коштує в середньому 60-70 гривень. І попит як на внутрішньому ринку, так і в країнах Європи на цей продукт з кожним роком збільшується.

Особливості вирощування

В Україні боби мунг практично не вирощують, незважаючи на перспективи отримання чималих прибутків.

За словами самих аграріїв все через відсутність сортів, адаптованих до наших звичних кліматичних умов.

Сорти бобів мунг, завезені з Узбекистану і Таджикистану недостатньо пристосовані до вирощування на основній частині території України.

Але Південь країни для цих цілей підходить просто ідеально.

На основній частині степової та лісостепової зон вони добре себе показують тільки в жаркі роки, а в прохолодні – пізно зацвітають, у них сильно подовжується період вегетації і спостерігається погана наповненість бобів.

Сходи, а також молоді паростки бобів дуже ніжні, і зворотні весняні заморозки можуть з легкістю погубити найслабші з них.

Чималий попит та безліч можливостей для застосування

За словами експертів, з кожним роком цей продукт зростає в популярності. Споживачі дізнаються більше можливостей, як використовувати проростки в кулінарії, і тому продукт тепер має більше застосувань, ніж раніше.

Величезний попит на проростки бобів мунг в азіатських ресторанах.

В останні роки ціни на пророслі боби мунг трохи виросли. Собівартість стала вищою через більш суворі правила в результаті спалаху кишкової палички в Німеччині кілька років тому, кажуть експерти.

Зараз європейські виробники працюють відповідно з суворими гігієнічними планами – щомісяця відправляють зразки в лабораторію.

Виробники цього продукту вважають, що ринок проростків бобових зростатиме надалі. Проростки бобів мунг перестають бути тільки інгредієнтом в азіатських рецептах. Споживачі додають їх в салати або винаходять власні вегетаріанські страви.

Проростки бобів мунг містять багато вітамінів В і С, а також цінні для організму мінерали. Склад вітамінів і мінералів в бобах мунг прекрасним чином збалансований, що робить їх поживним і корисним продуктом.

Пророслі боби зміцнюють імунітет, стимулюють розумову діяльність, покращують пам’ять, допомагають відновити зір. Підтримують в нормі кісткові тканини, роботу нирок і нормалізують жіночий гормональний фон в періоди менопаузи.

Вживання пророслих бобів сприяє профілактиці і лікуванню інфекційно-запальних захворювань  таких як бронхіт, трахеїт, риніт, синусит, ларингіт та інших.


Перегляди: 4
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: