НОВИНИ

Виробникам молока слід працювати над стабільністю якісних показників

22.02.2023 14:19
vjkjr_1300x820

Кількість потужностей з виробництва молочних продуктів, що авторизовані для експорту до ЄС, продовжує збільшуватися в умовах війни. Про це заявила т.в.о. голови Держпродспоживслужби України Ольга Шевченко в ході  обговорення результатів впровадження програми контролю сирого молока за 2022 рік, повідомляє Мінагрополітики, пише agronews.ua.

Зазначається, що пілотний проєкт з реалізації програми контролю сирого молока на базі ІТ-платформи «Молочний Модуль» реалізується в чотирьох областях: Вінницькій, Миколаївські, Полтавській та Харківській.

Так, протягом 2022 року за 536 операторами ринку було належним чином зареєстровано, збережено та відправлено до лабораторії акти про відбір зразків. Дослідження були проведені у 36 уповноважених лабораторіях Держпродспоживслужби регіонального (18) та міжрайонного рівнів (18) у 20 областях України за показниками, регламентованими законодавством, а саме:

  • загальне бактеріологічне забруднення (ЗБЗ) — кількість мікроорганізмів (КУО) в 1 мл за температури 30°С — щонайменше двічі на місяць;
  • кількість соматичних клітин (КСК) в 1 мл молока — щонайменше один раз на місяць.

Так, частка досліджених зразків на показник ЗБЗ, результати яких перевищують допустимі рівні (>500 000 КУО/мл), становить 1,5% від загальної кількості досліджених зразків, а за показником КСК частка невідповідних зразків (перевищення >500 000 клітин/мл) складає 0,7%. 

«Під час заходу було представлено детальний статистичний аналіз результатів досліджень на базі ІТ-платформи «Молочний Модуль», з якого випливає, що якість молока в Україні не є гомогенною, а отже виробникам слід і надалі працювати над вдосконаленням виробничих практик задля забезпечення стабільних показників відповідності молока», — зазначили у міністерстві.



Перегляди: 0
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: