ВАЖЛИВО

«Вина на полицях в 3 рази більше, ніж існує виноградників» – винороб

17.01.2020 14:02
2275dc48-30e1-4129-bf11-19c6fd590662

Представники виноробів провели зустріч з представниками Кабінету Міністрів щодо подальшого розвитку малого виноробства в Україні. Про результати переговорів agronews розповів винороб Валерій Петров.

Пане Валерій, розкажіть, про що йшла мова на зустрічі представників виноробів з представниками влади?

-Було кілька питань, одне з яких – фальсифікат. У нашу Асоціацію входить близько 1000 малих виноробів. Великою загальною проблемою є те, що дешевою продукцією забиті всі полиці магазинів. Ну не може вино коштувати 60 гривень!

-Одразу запитаю, а яка ціна хорошого українского вина?

-Хороше українське вино має коштувати більше 100 грн від виробника, і ще додаємо витрати на логістику та заробітки посередників. Тому ми звернулись до уряду, враховуючи, що Дубілету доручили займатись проблемами тіньового оберту алкоголю. За умови боротьби з фальсифікатом на державному рівні і ціна на вино підвищиться, і вся галузь виноробства покращиться.

Тож на зустрічі ми донесли свою позицію уряду, як ми бачимо боротьбу з тіньовим ринком алкоголю, і попросили їх допомогти на законодавчому рівні розвивати виноробство так, як це відбувається в нормальних європейських державах.

-Як з’являється фальсифікат на полицях? В основному я бачу різні відомі марки, і навіть у них ціна за пляшку від 60 гривень?

-Дивіться. З документами, як правило, в них все добре. Але при врожайності 8-10 тонн з гектару, вони собі оформлюють навіть по 100 тонн з гектару. Закупка в населення? Також оформлюють по 60 тонн з га, ніби купляють в людей.

Далі картина така: Документи є, держпрод до цього відношення не має, для податкової документи оформлені, є звідки брати сировину, все добре.

А ость коли про кінцевий продукт іде мова… Якщо порахувати, то в нас вина на полицях в 2-3 рази більше, ніж існує виноградників. Навіть за умови, що вони завозять дешеве вино 3 сорту, наприклад, з Італії. І виходить, що малі винороби не мають навіть виходу на цей ринок.

-Які думки висували з цього приводу?

-Були різні думки… Що є центральна дегустаційна комісія, яка атестує вино… Але проблема в тому, що нас хвилює фальсифікат, який вже на полицях. Бо комісії, ми всі розуміємо, можна будь-яку пляшечку принести і виставити як шедевр виноробства. А потім під таким же виглядом на полицях буде дешевий фальсифікат.

І жахливо те, що такий продукт не тільки дескридитує виноробство, а і наносить потужний удар по здоров’ю споживачів. Ну і це вбиває малих виноробів. Вода коштує 20 гривен, а вино – 40. Розумієте? Що ж там в ту воду ще підмішали…

-Якій вихід ви бачите?

-Є приклад тієї ж Молдови. Ми хочемо, щоб створили орган, як в Молдові. В ньому 50 відсотків державних представників, 50 – громадських організацій. Там все працює прекрасно.

-Держпідтримку обговорювали?

-Звичайно! Там було кілька питань, в тому числі і держпідтримка. Нажаль, ми отримали таку відповідь: що в країні грошей нема і держпідтримки не буде. Але це на рівні нашої зустрічі.

Звичайно ми будемо доносити владі, що потрібно підтримувати малі виробництва, треба висаджувати виноградники. Якщо раніше підтримували навіть тих хто 1000 га висаджує, то зараз ми налаштовані боротись навіть за тих, хто 5-10 висаджує! Від цього одні плюси: підприємців стало б більше, і продукт – якіснішим, і зменьшився б фальсифікат. До того ж у селах це робочі місця, зайнятість.

-Який механізм далі, ваші дії ?

-Ми з держпрацівниками обговорили всі наші питання. Вони пообіцяли переглянути закони і з’ясувати, чим та як вони можуть нам допомогти. І надалі будемо зустрічатися, аж поки все не вирішимо.


Перегляди: 2
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: