ВАЖЛИВО

Викрито схему скруток по відмиванню грошей на операціях з українським зерном

18.12.2020 15:32
72

Сьогодні, 18 грудня 2020 року, на засіданні Тимчасової слідчої комісії по сплаті податків, було оприлюднено масштабні схеми скруток по неповерненню валютної виручки через експортні операції з зерном. Про це повідомив на своїй сторінці у Фейсбук депутат Верховної Ради та громадський діяч Мар’ян Заблоцький, пише agronews.ua.


Схема проста: зерно купується у фермерів за доларову готівку, експортується, валюта не повертається, – коротко прокоментував схему скруток Мар’ян Заблоцький.

Наявність схем та зловживань при здійсненні експортних операцій з українським зерном було підтверджено з багатьох джерел. Так, під час розслідування схеми скруток, було використано:

– дані Міжнародної базаи Import Genius; відкриті комерційні реєстри різних країн;

– Единий державний реєстр судових рішень України;

– зведену таблицю експортних відправлень Agrochart;

– Youcontrol;

– законодавчі акти Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства, які вводять режим індивідуального ліцензування для підприємств, які не повернули валютну виручку.

Також були проаналізовані всі експортні відправки зернових, олійних, олії рослинного походження, шротів за період с червня 2019 по вересень 2020.

Сума збитків держави від зернових скруток вражає

За останні чотири роки сумма неповернення валютної виручки з застосуванням тіньової схеми реалізації зерна, олійних культур та продуктів переробки сягнула 6 млрд дол. США. Так, за вивчений період, а саме з червня 2019 по вересень 2020 року сумма становила більше 2 млрд дол. США.


Сумма нанесених збитків державі становить приблизно 2% ВВП України або фактично недоотримання данної сумми. Основну участь приймають ТОП-5 міжнародних трейдерів, які сумарно відправляють 60% експорту зернових з України.

Неоподаткована частка товару в розрізі трейдерів становить більше 50%, частина якої купується за готівкові кошти. Тож наявна значна конкурентна ринкова перевага зернового «тіньового ринку» відносно легального зернового ринку.

Головні дієві особи зернових скруток


Під час розслідування зернових скруток визначені компанії, які працюють по схемі «неповернення валютної виручки». Також визначені міжнародні компанії – найбільші бенефіціари тіньового експорта.

“Це 100% операції по відмиванню грошей і ухиленню від сплати податків. Але вся ця схема неможлива без поважних міжнародних трейдерів, які закривають очі на те, що купують зерно в компаній-помийок. Цікаво, що згідно розглянутих нами матеріалів, найбільший провал комплаєнсу спостерігається саме в іноземних трейдерів. Але не у всіх.”, – зауважив депутат.

d10432b1-0962-4c0f-8e05-ff5985aff4c6-2

Згідно матеріалів, наданих Комісії, у ADM практично відсутні купівлі зерна в компаній, що не повертають валютну виручку. Повністю білими згідно отриманих матеріалів виявились і українські Kernel Group і “Нібулон”. А до всіх інших є дуже серйозні питання.

Міжнародний резонанс

Неповернення валютної виручки і ухиляння від сплати податків не кваліфікується по міжнародним законам злочином і вирішити цю проблему «зсередини» неможливо. Однак, це лише вершина айсбергу. Все що далі відбувається з вкраденими з України грішми підпадає під міжнародну кваліфікацію Trade Based Money Laundry, TBML.

Схеми відмивання коштів з використанням легального експорту Транснаціональних Корпорацій (ТНК) – провідних зернотрейдерів (Trade Based Money Laundry, TBML) приречена здобути громадський резонанс. У випадку, якщо даний факт стане надбанням іноземних інститутів, в тому що відбувається буде звинувачена Україна, як держава.

“Ми будемо звертатись до відповідних органів іноземних держав з тим щоб виявили і припинили схеми з відмивання грошей. Ми також обов’язково звернемось і в штаб квартири самих трейдерів, а також обслуговуючих банків, з тим щоб провели аудит своїх комплаєнс процедур. У 2008 році уряд Аргентини уже отримував компенсації від міжнародних трейдерів за фінансові махінації. Впевнений, в співпраці з відповідними органами в США та ЄС, це може повторитись і в Україні. Але зараз основне швидко припинити схеми. Впевнений, цей пост дуже швидко прочитають всі трейдери, що купують зерно в компаній-помийок, які потім не вертають валюту. Наполегливо рекомендую зупитити ці операції вже сьогодні”, – застеріг Мар’ян Заблоцький.

Сергій Литвинов та “Чешська схема”

Згідно відкритим судовим рішенням, лише одна фірма GRANT INVEST LP (UK) з 25 червень 2016 по 31 січня 2018 року має 39 321 099,61 дол. США неповерненої валютної виручки в Україну. Власник компанії Сергій Литвинов, уродженець м. Селідова, Донецької обл. (наразі тимчасово окупована територія).


Стосовно компанії відсутні будь-які відкриті дані щодо ведення та історії підприємницької діяльності, власності, тощо. Також відсутні дані по персоналу, адже для ведення підприємницької діяльності необхідно мінімум 20 і більше співробітників.

Компанія Fort Myers s.r.o., (Czech Republic) з 24 лютого 2020 – по сьогодні, крім власника компанії також об’єднує довірені
особи Ганну и Наталію Литвін та регістратора-нотаріуса Sarka Zwierzynova з міста Прага. Декілька десятків компаній зареєстровані під ідентичні документи і за довіреностями від громадян України активно вивозять аграрну продукцію за межі нашої держави.

Очевидна пов’язаність вказаних компаній, а також участь у кримінальній діяльності не викликае підозри у Cargill, Sierentz, Cofco, Dreyfus, Bunge, Olam.

Крім оприлюдненої “чеської схеми”, виявлено “польську” та “британську” схеми. На телеграм каналі викладені матеріали надані нашій Комісії в якій наведені вищезгадані факти, – зазначив Заблоцький.

Іноземний досвід

У 2008 році уряд Аргентини внаслідок значного скачку цін на ринку зернових зацікавився фінансовим оборотом компаній Бунге, АДМ, Каргіл та Дрейфус. Реальна фінансова звітність не відображала реального доходу від зернових операцій.

Внаслідок ініційованого розслідування було виявлено, що значну частину операцій компанії проводили через свої дочірні та материнськи структури в Швейцарії.

Також з 2007 року для заготівлі зерна використовувались фантомні офшорні компанії з нелегальних юрисдикцій, в наслідок чого занижувалось оподаткування в обхід законів Аргентини і реалізації сільськогосподарської продукції. Пов’язаність вказаних структур з четвіркою трейдерів була доказана урядом.

Внаслідок даних протиправних дій, уряд Аргентини отримав від компанії Бунге 476 млн. дол., Каргілл 252 млн. дол. та 140 млн. дол. від Дрейфус.

В Україні проведення розслідування скруток на торгівлі зерном надасть можливість:

– припинення схем Trade Based Money Laundry за участі ТНК;

– залучення органів правосуддя України, ЄС, Швейцарії та США з метою проведення комплексного міжнародного розслідування;

– притягнення до відповідальності осіб з менеджменту ТНК, у випадку доказу участі у TBML (відмивання коштів);


– створення юридичного кейсу і алгоритму отримання Україною компенсації збитків, нанесених завдяк TBML (відмивання коштів) за участю менеджмента ТНК в Україні;


– напрацювання практичних рекомендацій для уникнення подібних схем в майбутньому.


Перегляди: 29
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: