НОВИНИ

Викрито посадовців КМДА на розкраданні 12 млн грн

26.10.2021 12:29
756052782718431

Кіберфахівці СБУ викрили службових осіб Департаменту комунальної власності міста Києва на корупційних схемах. За попередніми оцінками, внаслідок злочинних дій посадовців місцевий бюджет втратив 12 млн грн. Про це повідомляє СБУ, пише agronews.ua.

Кошти розкрадали з ресурсів, виділених на цифрову трансформацію. А саме – на оцифровку технічної документації об’єктів нерухомого майна.

Як встановила СБУ, до організації оборудки причетні щонайменше три установи:

Департамент комунальної власності міста Києва (у структурі КМДА);

Комунальне підприємство Київської міської ради «Київське міське бюро технічної інвентаризації»;

Приватне підприємство «Лабораторія інформаційних технологій».

Схема полягала у махінаціях із тендерними процедурами. По перше, чиновники віддали перемогу у тендері на 40 млн грн без будь якого конкурсу. По друге, фігуранти провадження складали кошторис послуг із завідомо завищеними показниками. Це дозволило зловмисникам покласти 12 млн грн у власні кишені. Гроші виводили через конвертаційний центр – на банківські рахунки фіктивних підприємств.

Правоохоронці провели 16 санкціонованих обшуків, за результатами яких припинили діяльність незаконного конвертаційного центру, задіяного у злочинній схемі, а також вилучили:

печатки та документи понад 30 фіктивних підприємств;

документи щодо незаконного виведення коштів;

серверне обладнання, комп’ютерну техніку та мобільні термінали;

записи «чорної» бухгалтерії, котрі свідчать про привласнення державних грошових коштів на загальну суму 12 млн грн.

Наразі планується проведення судово-економічної та комп’ютерно-технічної експертиз. Їх мета – підтвердження завданих державі збитків на суму близько 12 млн грн, та прийняття за їх результатами відповідного процесуального рішення.

Заходи з викриття зловмисників проводили співробітники Департаменту кібербезпеки СБУ, спільно зі слідчими Нацполіції під процесуальним керівництвом Шевченківської окружної прокуратури міста Києва.

Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.

Нагадаємо, що Як фермерам протидіяти земельному рейдерству в Україні.



Перегляди: 2
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: