ВАЖЛИВО

Виконавець не наділений правом накладення арешту на право оренди землі боржника-орендаря

17.05.2020 14:13
Ayction_zemlja_2019_04

Велика Палата Верховного Суду винесла рішення у справі стосовно накладення приватним виконавецем арешту на право оренди земельної ділянки, належне боржнику. Про це повідомляє sud.ua, пише agronews.ua.

Суддя Великої Палати Верховного Суду Наталя Антонюк звернула увагу читачів на рішення ВП ВС по справі стосовно накладення приватним виконавецем арешту на право оренди земельної ділянки, належне боржнику.

Приватний виконавець наклав арешт на право оренди земельної ділянки, належне боржнику. Не погодившись із такими діями, боржник оскаржив їх до суду.

За результатами касаційного розгляду Велика Палата Верховного Суду вказала, що виконавець не наділений правом накладення арешту на право оренди земельної ділянки боржника-орендаря, яке як майнове право є відмінним від майна (коштів) об`єктом цивільних прав та має обмежену оборотоздатність для боржника-орендаря.

Застосування виконавцем такого заходу примусового виконання рішень, як звернення стягнення на право оренди земельної ділянки, можливе стосовно власника земельної ділянки (орендодавця), а також у тих випадках, коли право на таке відчуження щодо іншої, крім власника, особи, передбачено законом або договором (емфітевзіс, суперфіцій, заставодержатель права оренди земельної ділянки тощо).

Адже виконавець, виконуючи рішення, не може бути наділений більшими повноваженнями щодо майнових прав, ніж має щодо цих самих майнових прав сам боржник.

Детальніше у постанові від 18.03.2020 у справі № 904/968/18», – зазначила суддя. З повним текстом постанови ВП ВС можна ознайомитися за посиланням.


Перегляди: 2
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: