НОВИНИ

В Україні легалізують видобування бурштину

10.10.2019 18:43
брш

Кабінет Міністрів 8.10.2019 ініціював та  вніс до Верховної Ради України три законопроекти,  зареєстровані відповідно за номерами 2240, 2241 та 2242, які  врегульовують питання розробки родовищ бурштину законним шляхом та спрощує погоджувальні процедури, повідомляє mpe.kmu.gov.ua

Зокрема:

– врегульовуються земельні питання доступу до покладів бурштину;

– забезпечується введення суворої відповідальності за недотримання вимог рекультивації землі та обов’язок компенсації понесених втрат;

– запроваджується єдиний дозвіл на розвідку з правом видобування строком на 5 років на ділянки до 10 га із визначенням початкової вартості продажу на аукціоні;

– впроваджується тимчасовий мораторій на вивезення необробленого бурштину за кордон та вимога застосування сертифікованого обладнання для його комплексного видобутку;

– прибирається низка дублюючих та архаїчних погоджень (зокрема, гірничий відвід, та дозвіл на зняття родючого шару);

– знижується ставка рентної плати за видобування бурштину з 25 до 15% із відрахуванням 30% на користь місцевих громад (ОТГ);

– вводиться кримінальна відповідальність за незаконне видобування корисних копалин та адміністративна відповідальність – за порушення встановлених законодавством обов’язкових вимог щодо видобутку корисних копалин.


Проект Закону України 2240 “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо урегулювання питання видобутку бурштину” забезпечить правове врегулювання відносин щодо користуванням надрами, припинення незаконного видобування бурштину та створення сприятливих умов для розвитку галузі. Також законопроект спрямований на залучення в  галузь інвестицій та нових технологій, охорону навколишнього природного середовища під час видобування бурштину та рекультивації порушених земель.

Питання врегулювання видобутку бурштину обумовлює необхідність внесення відповідних змін до Кодексу України про надра та Земельного кодексу України.

Законопроектом 2241 пропонується зменшити ставку рентної плати за користування надрами для видобування бурштину для стимулювання його законного видобування шляхом внесення зміни до статті 252 Податкового кодексу України. Таким чином буде впроваджено додаткові стимулюючі фактори суб’єктам господарювання для провадження законної діяльності з видобування бурштину.

Законопроектом 2242 пропонується перерозподілити кошти від рентної плати за користування надрами для видобування бурштину між бюджетами різних рівнів, а саме до місцевих бюджетів за місцем, де проводиться видобуток бурштину.

Так, шляхом внесення  змін до Бюджетного кодексу України буде встановлено як складову місцевих бюджетів у розмірі 15 відсотків рентної плати за користування надрами для видобування бурштину.

Ці кошти будуть зараховані до бюджетів міст республіканського Автономної Республіки Крим та обласного значення, бюджетів об’єднаних територіальних громад за місцезнаходженням (місцем видобутку) бурштину.

Наслідком прийняття законопроектів буде виведено діяльність з видобування бурштину  з «тіні», що, відповідно, забезпечить збільшення податкових надходжень як до державного, так і до місцевих бюджетів та забезпечить збереження довкілля у місцях видобування.


Перегляди: 0
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: