ВАЖЛИВО

Введення квот на експорт соняшника призведе до падіння цін та втрат фермерів

22.04.2021 17:05
40_main-26907

Всеукраїнський Конгрес Фермерів виступає проти ухвалення Урядом постанови Мінекономрозвитку про встановлення нульової квоти на експорт насіння соняшнику. Про це повідомляє пресслужба Конгресу, пише agronews.ua.

Проект постанови вже є на сайті Кабміну і передбачає тимчасові обмеження на експорт такого насіння з 15 травня до 30 вересня. Пояснюють це «стабілізацією цінової ситуації на внутрішньому ринку, у зв’язку з поширенням на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2».

Конгрес Фермерів вбачає у цьому документі монопольну змову переробників олії та влади з метою зниження закупівельних цін на насіння соняшнику. Справді ціна на соняшник цього року є рекордною для України за багато років, але на це є причина – низький врожай. Тобто якщо раніше фермер продавав насіння соняшнику під кінець сезону по 12 тис грн/тон, але збирав 3 тони, то у 2020 році він зібрав 1,5 тони. І хоча продає насіння по 22 тис. грн./тон отримує ті ж гроші. Наголошуємо, що навіть за такої ціни в умовах низької врожайності, фермер ледь покриває свої витрати.

Також Конгрес занепокоєний меморандумом між Мінекономрозвитку та «Укроліяпром» про граничний обсяг експорту соняшникової олії. Адже під час підготовки і підписання цієї угоди з виробниками насіння жодних консультацій не проводилось, слухали лише переробників та експортерів олії. Вони і погодили граничні обсяги експорту соняшникової олії на 2020/2021 маркетинговий рік у розмірі 5 380 тис. тон.

Така монопольна змова призведе до різкого падіння ціни на насіння соняшнику, а це означатиме, що перед відкриттям ринку землі і в умовах фінансової кризи через COVID-19 фермери просто втратять гроші. Дані рішення Мінекономрозвитку про квоти на експорт і насіння і на олії нагадують середньовічні кроки ручного регулювання ринку.

Читайте також: В Україні аграрії вимагають зміни правил перевезення габаритної техніки.


Перегляди: 3
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: