АГРОВІДЕО

Введення квот на міндобрива: фермери проти монополізації ринку

22.05.2020 12:07
ваня добрива

Введення квот на міндобрива завдасть удару по аграріям та простим українцям. Про це в своїй Facebook сторінці повідомив голова об`єднання Агро-Продовольчої Ради та Всеукраїнського конгресу фермерів Іван Слободяник, пише agronews.ua.

Ринку міндобрив України знов загрожує монополізація: голова об`єднання Агро-Продовольчої Ради та Всеукраїнського конгресу фермерів Іван Слободяник попередив про наслідки.

“Маємо чергову спробу монополізації ринку мінеральних добрив на догоду одному гравцю начебто під “благими намірами” захисту національного виробника. Робиться це за допомогою Міжвідомчої комісії з питань міжнародної торгівлі, через введення квот”,- написав він.

В 2010 році група OSTCHEM олігарха Дмитра Фірташа за допомогою грошей «Газпромбанку» купила чотири приватних виробника мінеральних добрив, та змогла завести лояльний менеджмент на два державних заводи. Окрім того були створені штучні бар’єри для імпорту добрив в Україні.

В результаті компанії Фірташа отримали монополію на українському ринку мінеральних добрив. Як наслідок, вартість на добрива в Україні була на 30-40% вище ніж в сусідніх країнах.

https://www.facebook.com/ivan.slobodianyk.9/videos/3150448081644199/

Кілька років назад були зроблені перші кроки лібералізації ринку міндобрив. Зокрема була відмінена обов’язкова реєстрація іноземних мінеральних добрив. Це призвело до того, що на ринку мінеральних добрив України з’явилися інші гравці: Туреччина, Болгарія, Польща, Литва, Марокко та інші країни. Це створило конкуренцію і відповідно зменшило вартість добрив, і відповідно собівартість сільськогосподарської продукції.

“Ми не проти підтримки вітчизняного виробника. Але такі заходи мають запроваджуватись виважено за встановленим планом та з визначеними заходами, щодо модернізації українських підприємств, що виробляють мінеральні добрива. В іншому разі ніхто не гарантує, що це не буде чергова виїмка з кишень аграріїв і кінцевих споживачів на догоду одній олігархічній групі.”,- коментує Слободяник.

Об’єднання “Агро-Продовольча Рада” та “Всеукраїнський конгрес фермерів” закликає президента Володимира Зеленського, голову Виконавчого комітету реформ Михайла Саакашвілі та генерального прокуратура Ірину Венедіктову втрутитися в ситуацію.

Нагадаємо, стало відомо подробиці зустрічі аграріїв з Прем’єр-міністром Денисом Шмигалем щодо розвитку фермерства в Україні. Чи почула влада проблеми, які турбують фермерів: озвучено результат зустрічі з Прем’єром.


Перегляди: 2
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: