АНАЛІТИКА

Україна вийшла у лідери із середньої врожайності пшениці серед країн регіону

23.06.2020 09:30
пшеница-2

Сучасні сорти пшениці показують високу урожайність — від 10–12 т/га і більше, крім того, перевищують показник попередників удвічі. Про це повідомляє agronews.ua.

Врожайність озимої пшениці в Україні на практиці залежно від року перебуває в середньозважених межах від 25 ц/га до 80 ц/га в залежності від регіону. Середньозважена врожайність минулого року по регіонам склала 42 ц/га. Вона значно різниться по регіонам України.

Так, найвищі середні показники врожайності озимої пшениці зафіксовано у господарствах Тернопільської (6,54 т/га), Хмельницької (5,68 т/га), та Черкаської (5,58 т/га) областей. До п’ятірки лідерів за врожайністю культури також входять господарства Вінницької (5,56 т/га) та Київської (5,25 т/га) областей.

Варто зазначити, що потенційна врожайність окремих сортів пшениці може бути значно вищою, але для практичної агрономії важливим є не тільки потенціал сорту, але й витривалість, тобто, здатність сорту забезпечити врожай при несприятливих умовах.

Цьогоріч Мінекономрозвитку прогнозує такий же рівень врожайності, за виключенням постраждалих регіонів півдня України, де врожай озимини прогнозують мінімальний або він втрачений.

Тобто, на поточний момент українські аграрії наблизилися до ефективності агротехніки вирощування пшениці, яка забезпечує від 40-50% до 70% від потенційної врожайності сучасних сортів в залежності від регіону.

Цікаво, що до незалежності найвищий середній показник середньої врожайності пшениці в Україні не перевищував 35 ц/га.

Таким чином, за останні роки Україна стала лідером по врожайності зернової серед країн регіону за всю історію існування. Адже середня врожайність пшениці у Казахстані складає в середньому 30% від потенціалу сортів.

Врожайність у Росії в середньому також не перевищує 30% від потенціалу сучасних сортів і коливається у межах все тих же 20-27 ц/га. У найсприятливішому для аграріїв Краснодарському краї РФ середня врожайність пшениці у найбільш урожайному 2019 році склала 63,2 ц/га, що менше показника Тернопільської області України.

Ретроспективно значення врожайності зернової по роках у Росії виглядають наступним чином.

Варто зазначити, що у розвинених країнах світу рівень агротехніки та технологічної дисципліни дозволяє досягати набагато вищого відсотка врожайності від потенціалу кращих сучасних сортів, складаючи 60-80%. Середня врожайність зернової у ЄС складає близько 60 ц/га.

У світі середня врожайність зернової складає 23%, що практично вдвічі нижче показника України.


Перегляди: 6
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: