НОВИНИ

Врожайність кукурудзи у південних регіонах України нижче біологічної

24.09.2020 12:02
kukurudza-1

Оцінки аграріїв щодо врожаю кукурудзи різняться в залежності від регіонів. Багато фермерів констатують, що врожайність кукурудзи буде значно нижче біологічного потенціалу. Про це повідомляє АгроПерспектива, пише agronews.ua.

«Не знаю та не розумію тих, хто очікує рекордного врожаю кукурудзи та й взагалі рекордів у цьому році. На жаль, значний негативний вплив вже позначівся на пшениці, ріпаку, кукурудзі, сої та завдав цим культурам відчутніх втрата. Соняшник ще тримається, а всі ми сподіваємось на опади», – написав на своїй сторінці в соціальній мережі Фейсбук Іван Мірошниченко, екс-керівник ряду аграрних компаній.

При нинішніх складних погодних умовах в Україні аграрії матимуть ряд проблем з пізніми культурами, зокрема, кукурудзою. Врожаю кукурудзи практично не буде в зонах, де є критичні запаси вологи в метровому шарі грунту, – південні регіони і частково лісостепова зона. Таку думку висловив віце-президент Національної академії аграрних наук України Микола Роїк.

За даними Інституту зернових культур НААН, запаси продуктивної вологи в метровому шарі грунту під кукурудзою на початок другої декади серпня були недостатні і становили 24-42 мм, а на півдні Дніпропетровської області – лише 15-16 мм.

Така кількість вологи в грунті обумовлює стан водного голодування і певних проблем з повноцінним наливом зерна, частково у рослин оптимальних і особливо пізніх строків сівби, а також в загущених і засмічених посівах кукурудзи.

На думку вчених, нинішні агрометеорологічні умови для формування урожаю і закінчення вегетації кукурудзи через аномально тривалу посуху з суховійними явищами і низькими запасами вологи в грунті є несприятливими. Засуха досягла критеріїв стихійного агрометеорологічного явища.

Основною причиною зниження врожайності кукурудзи є недостатні запаси вологи в грунті навесні (від 108 до 142 мм в метровому (0-100 см) шарі ґрунту), аномально високі температури в період генеративного розвитку культури і відсутність ефективних опадів, починаючи з третьої декади липня.

Також причиною зниження врожайності кукурудзи є пізній термін сівби, необгрунтоване загущення посівів щодо зональних рекомендацій і незадовільний фітосанітарний стан.

З огляду на несприятливі гидротермічні умови стан кукурудзи на більшості територій центрального, південного, частково східного регіонів країни оцінюється як близький до критичного, а місцями – як критичний. За підрахунками фахівців, втрата потенційної врожайності кукурудзи в цьому році може досягати 30%.


Перегляди: 2
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: