НОВИНИ

Врожай гречки може суттєво впасти

16.06.2022 10:11
630_360_1654164132-771

В Україні цьогоріч врожай гречки буде майже на рівні минулого року, можливо, на 10-15% меншим. Але для потреб України цього буде цілком достатньо. Про це розповів заступник директора з наукової роботи національного центру Інститут аграрної економіки Микола Пугачов, повідомляє пресслужба НААН, пише agronews.ua.

«Останніми роками в Україні аграрії нарощували посіви гречки. Якщо у 2019 р. вітчизняні фермери відвантажили 85 тис. т цієї крупи, то у 2021 р. вже 110 тис. т. Попри складну посівну в умовах війни, велику кількість замінованих полів, які неможливо обробляти, українські аграрії засіяли достатньо гречки», — переконаний Микола Пугачов.

За його словами, врожай буде схожим до минулорічного, можливо, на 10-15% меншим.

«Наш врожай забезпечить до 2,5 кг гречки на одного громадянина. Це не критична ситуація, але потрібно буде дочекатися нового врожаю. Починаючи з вересня, буде стабільність цін — на рівні 65-70 грн за кілограм крупи гречаної. Це якщо будуть проблеми з імпортом. А якщо забезпечимо достатньо імпортної крупи, ціна на гречку може зменшитися до 50 грн/кг, можливо, навіть і менше», — прогнозує фахівець.

Він також додав, що поки чекаємо свого врожаю, купуватимемо іноземну гречку. Раніше ми імпортували багато крупи з агресора росії, а також Казахстану. Нині мережі шукають нових постачальників, російську гречку цілком може замінити польська чи литовська — у цих країнах також багато вирощують крупи.

«Але ціна на імпортну крупу буде високою, адже здорожчало пальне. Доставка імпорту у нас здебільшого автомобільним транспортом. Ціна, ймовірно, впаде наприкінці літа, коли отримаємо врожай української гречки», — підсумував  Микола Пугачов.



Перегляди: 2
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: