НОВИНИ

Врожаї ГМО рослин б’ють всі рекорди

09.01.2019 07:00

Зростання врожайності нових генномодифікованих рослин виріс на 40%. Про це пише Соцпортал.

Генетична модифікація допомогла американським вченим виростити тютюнові кущі рекордних розмірів. В майбутньому технологія дозволить виробляти рекордні врожаї картоплі та сої навіть у посушливих регіонах. Однак експериментальною методикою буде непросто отримати схвалення регуляторів.

Щорічно знижена ефективність фотосинтезу призводить до скорочення врожайності по всьому світу.

При нормальних показниках поля виробляли значно більше продукції — лише на середньому заході США вони змогли б додатково прогодувати майже 200 млн чоловік.

Зростанню перешкоджає фотодихання — виділення вуглекислого газу і поглинання кисню через особливості роботи ферменту РуБісКО. В результаті цього збою ефективність фотосинтезу знижується і рослина виробляє менше врожаю особливо в умовах теплого клімату. Так, із-за цього феномену потенціал росту пшениці і рису скорочується на 20-50%.

“Фотодихання — це антифотосинтез. Процес позбавляє рослину енергії і ресурсів, необхідних для посиленого зростання”, — пояснює автор дослідження, молекулярний біолог Пол Саус.

Група дослідників з Іллінойського університету в Урбана-Шампейні (США) знайшла спосіб відновити баланс і підвищити врожайність. Експериментальну технологію вони випробували на тютюні. За допомогою генетичної модифікації вони трансформували ДНК рослини, доповнивши її генами гарбуза і одноклітинних морських водоростей. У тепличних умовах ГМО-тютюн почав виробляти на 25% більше врожаю.


Перегляди: 1
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: