НОВИНИ

Вперше за 50 років зерно не принесло фермерам прибуток

03.04.2023 16:01
graine-59685

Зменшення вирощування зернових Україною негативно вплине на світовий ринок. Такий прогноз озвучили в Українському союзі промисловців і підприємців (УСПП), пише Delo.ua, пише agronews.ua.

Як зазначається, глобальні прогнози свідчать, що цього року буде менший врожай пшениці. У такому випадку ціни на продукцію зростуть, і якщо заможні країни ще більш-менш збалансують це, то у бідних країнах, особливо на Африканському континенті, та деяких південноамериканських країнах виникатимуть значні проблеми. 

За словами президента УСПП Анатолія Кінаха, подорожчання зернових на світових ринках (+30-40% за прогнозами) не компенсує українським аграріям витрати, адже вартість логістики з початку війни зросла в 4 рази, і може бути ще підвищення на 50-100%. Тобто якщо на світовому ринку пшениця коштує $280-300, то на ринку України — $110-115 — саме через складність і вартість логістики, блокування експорту російським агресором. 

«Вперше за останні 50 років українське зерно не принесло фермерам прибуток. Всі фермери, що сіяли пшеницю, отримали збиток, відтак цьогоріч думають, сіяти чи ні. Тому ми сподіваємося, що ООН це розуміє. Окрім Туреччини, до активного лобіювання «зернової ініціативи» має долучитися і Франція. Зараз 10 франкомовних постколоніальних країн особливо потерпають від дефіциту продовольства. Відповідно, потрібні ще зусилля Великої Британії, країн Близького Сходу — ОАЕ, Саудівської Аравії тощо. Вони зацікавлені в отриманні продовольства з України», — говорять в УСПП. 



Перегляди: 2
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: