НОВИНИ

Володимир Бондар судиться за посаду голови Держлісагентства

13.11.2021 11:12
unnamed (1)

Депутат Волинської обласної ради Володимир Бондар намагається повернути собі крісло очільника Держлісагентства. Цьогоріч він двічі брав участь у конкурсах на цю посаду, але очолювати галузь доручили іншому – Юрію Болоховцю. Відтак, на початку листопада Володимир Бондар подав позов до Кабінету Міністрів України. Він намагається визнати незаконними накази і розпорядження про результати конкурсу і призначення голови відомства. Справу розглядає Волинський окружний адміністративний суд.  Про це повідомляє sylapravdy.com, пише  agronews.ua.

У січні 2021-го року Кабмін видав розпорядження звільнити з посади голови Державного агентства лісових ресурсів України Василя Кузьовича, а тимчасовим виконувачем обов’язків очільника відомства став Юрій Болоховець, який до цього займав посаду заступника.

14-го липня Кабінет Міністрів оголосив конкурс на посаду очільника Держлісагентства, у якому взяли участь 8 кандидатів. Серед них — і екскерівник відомства Володимир Бондар.

За результатами конкурсу та співбесіди, яка відбулась 29-го липня, Володимир Бондар набрав найвищу кількість балів. Однак, його кандидатуру не затвердили

15-го вересня 2021-го Кабмін оголосив повторний конкурс. Володимир Бондар знову спробував своє щастя і вийшов у фінал. Однак, за результатами співбесіди переможцем конкурсу визначили Юрія Болоховця. 3-го листопада Кабінет Міністрів України призначив його головою Державного агентства лісових ресурсів України.

Володимир Бондар не погодився з цим і того ж дня пішов у суд. 3-го листопада до Волинського окружного адміністративного суду надійшов позов про визнання протиправним наказу Кабміну і скасування розпорядження про визначення переможця конкурсу. 

Володимир Бондар просив про розгляд справи за правилами загального позовного провадження, проте суд відмовив.

Водночас колишній головний лісівник країни подав до цього ж суду заяву про забезпечення позову. Володимир Бондар просив суд зупинити призначення Юрія Блоховця на посаду, за яку він продовжує змагатися, до вирішення спору про визнання протиправними наказу і розпорядження Кабміну.

«Заява обґрунтована тим, що у випадку призначення переможця на посаду Голови Державного агентства лісових ресурсів України відповідно до оскаржуваного наказу позивача буде позбавлено можливості оскаржити в судовому порядку наказ (розпорядження) відповідача про визначення переможця конкурсу, та, як наслідок, позивач не матиме можливості реалізувати своє право на зайняття посади у державній службі (на посаді Голови Державного агентства лісових ресурсів України)», – йдеться у позові.

Однак суд в особі судді Володимира Ковальчука відмовив. В ухвалі йдеться, що згідно з Кодексом адміністративного судочинства не допускається вжиття заходів забезпечення позову шляхом зупинення актів Кабінету Міністрів України. 

Тож, поки що Юрій Блоховець керує галуззю, а Володимир Бондар намагається його замінити за допомогою Феміди. Розгляд справи по суті призначений Волинським окружним адміністративним судом на 30 листопада.

Бондар вже займав керівні посади у Держлісагентстві: у 2016-му році його призначили заступником голови, а з 2017-го по вересень 2019-го він виконував обов’язки голови відомства. 

За час його керівництва лісова галузь неодноразово фігурувала у скандалах. Для прикладу, британська неурядова організація Earthsight, яка досліджує незаконну вирубку лісів у всьому світі, у своєму звіті назвала Україну лідером експорту незаконної деревини до Європейського Союзу.

У 2018-му році, під час керівництва Бондаря, скасували прозорий механізм продажу лісгоспами деревини. Журналісти програми Наші гроші відзначають, що це відбулось не без його допомоги.

Скаргу на скасування до Окружного адмінсуду Києва надіслало ТОВ «Волинь-Еко-Прод». Компанію заснував Віктор Сироватка, який працює директором на фірмі Ігоря Швеця — бізнес-партнера дружини Бондаря — Світлани Бондар.

Таким чином повернулись прямі договори між лісгоспами і переробниками про поставки лісу. До слова, Держлісагентство не оскаржувало цього рішення суду. 

Нині Володимир Бондар є депутатом Волинської обласної ради та має різноплановий бізнес. Він та його родина, зокрема, володіють частками в фірмах, які видобувають пісок, вирощують лохину, обігрівають бюджетні установи та поширюють масову інформацію. Повернутися в Держлісагентство Володимир Бондар надумав у 2021. Спочатку він взяв участь у конкурсі на вакантну посаду заступника голови відомства, однак переможця тоді не визначили. А вже потім – в описаних вище конкурсах на посаду голови агентства.

Нагадаємо, що названо лідера серед фальсифікованих продуктів.



Перегляди: 1
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: