НОВИНИ

Вітчизняні науковці розробили вакцину проти гемофільозу курей

14.12.2022 16:07
The beady eye of a chicken

Науковці установ Відділення ветеринарної медицини Національної академії аграрних наук (НААН) розробили технологічний регламент виготовлення вакцини проти гемофільозу курей. Про це повідомив президент НААН Ярослав Гадзало, пише agronews.ua.

За його словами, вітчизняна розробка замінить імпортні аналоги.

До слова, за даними Держпродспоживслужби, інфекційний риніт (гемофільоз птиці) — гостре ензоотичне високонтагіозне захворювання верхніх дихальних шляхів свійської птиці, в першу чергу курчат і курей, що характеризується катаральним запаленням слизових оболонок носової порожнини, кон’юнктиви та повітроносних пазух, а також підшкірним набряком голови і в рідкісних випадках — пневмонією.

Джерелом інфекційного риніту є хвора та перехворіла птиця, в організмі якої бактерії можуть зберігатись протягом 6–12 місяців.

Ця хвороба характеризується низькою смертністю. Проте, велика кількість ураженої птиці та зменшення яйценосності можуть спричинити значні економічні втрати. Крім того, риніт часто стає причиною інших захворювань, таких як мікоплазмоз.

Також, за словами Ярослава Гадзала, науковцями було розроблено інноваційну систему для боротьби з біоплівко-утворюючою патогенною мікрофлорою у свиней, представлено експериментальну серію композитного препарату «НаноВіроСан», використання якого дасть змогу знизити антибіотиконавантаження у галузі. 


Перегляди: 2
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: