НОВИНИ

Війна завадила рекордному зростанню експорту українських яблук

24.04.2022 16:03
image

Перспективними для українських виробників яблук виглядають ринки Африки та Азії. Зокрема, протягом перших двох місяців цього року Україна експортувала до Малайзії 390 тонн цих фруктів. Про це повідомляє seeds.org, пише agronews.ua.

Це рекордний обсяг постачань, втричі більший, ніж у січні-лютому 2021 року. Утім, новини світу експорту наразі невтішні – на заваді подальшим успішним продажам стала війна та блокування українських портів.

“До початку віроломного вторгнення російських військ на територію суверенної України українські експортери у 2022 році випереджали Францію, Італію, Нідерланди та Сербію за обсягом експорту яблука до Малайзії. Попереду України за обсягом експорту свіжого яблука на ринок Малайзії були лише Китай, ПАР, Туреччина та США.

При цьому експортери мали великі плани щодо подальших підтверджених постачань, а споживачі українського яблука в Малайзії були дуже задоволені їх якістю. Проте війна, розв’язана російським режимом на території України, порушила плани і малайзійських імпортерів, і українських садівників”, — зазначив Андрій Ярмак, економіст інвестиційного департаменту Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН (ФАО) у публікації для EastFruit.

Фахівець зазначає, що через вторгнення росіян в Україну, значна кількість яблук урожаю 2021 року залишається на сховищах. Утім, дещо полегшила становище українських виробників фруктів можливість експорту до європейських країн.

Згідно з прогнозами Андрія Ярмака, у новому сезоні Україна, як і раніше, може зібрати високий урожай яблука, який приноситиме садівникам країни експортний виторг. Хоча закладання нових садів та удосконалення виробництв (встановлення сортувальних ліній та ін.) через війну призупинилось.

Читайте також: Названо компанії, які у війну платять податки наперед.



Перегляди: 1
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: