НОВИНИ

Війна в Україні впливає на світовий ринок кукурудзи

15.05.2022 09:06
image_mzy4mjc0oty0

Останніми тижнями вторгнення росії в Україну сильно вплинуло на ринок кукурудзи. Про це повідомляє maizeinfrance.com, пише agronews.ua.

На Україну припадає понад 15 % світового експорту кукурудзи, в основному до ЄС та Китаю, а також до країн Середземномор’я. У середньому експортується 80 % українського виробництва, що мало скласти у поточну кампанію і без урахування війни понад 33 млн тонн кукурудзи.

На момент початку вторгнення до кінця кампанії у червні 2022 року залишалося експортувати майже 16 млн. тонн, зокрема близько 5 млн. тонн до ЄС.

Логістика країни тепер сильно порушена та переорієнтована на військові потреби. Порти, через які головним чином здійснювався експорт сільськогосподарської продукції, пошкоджені російськими бомбардуваннями, заблоковані флотом рф та заміновані українськими збройними силами для запобігання десантним маневрам.+

В результаті Україна експортує кукурудзу через захід країни до сусідніх європейських країн (Польщу, Румунію, країни Балтії та ін.) автомобільним та залізничним транспортом. Цей напрямок залишається обмеженими, поточний експорт оцінюється приблизно 200 тис. тонн на тиждень.

Фактична відсутність цього великого гравця наприкінці кампанії викликала різке зростання цін. Багатьом країнам-імпортерам зараз доводиться шукати інші джерела задоволення своїх потреб. Це стосується ЄС, де країни-імпортери спочатку викуповували доступні для експорту обсяги у своїх сусідів, а потім почали імпортувати американську кукурудзу. Це стосується і Китаю, основним постачальником якого була Україна і який повертається до закупівлі американської кукурудзи.

У кампанії 2022/23 р.р. напруженість збережеться.

Також найголовніші економічні новини читайте за посиланням.



Перегляди: 3
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: