НОВИНИ

Війна росії проти України спричинила голод 40 мільйонів людей

10.08.2022 08:09
1503b76fce6475b2a785f175de9f6303

Посол США в ООН Лінда Томас-Грінфілд заявила, що вторгнення росії до України спричинить голод для 40 мільйонів людей у світі і найбільше постраждає Африка. Про це повідомляє Reuters, пише agronews.ua.

Уряди країн Африки здебільшого намагалися залишатися нейтральними щодо війни рф проти України та відмовлялися приєднатися до засудження агресії росії та не підтримували санкції Заходу.

З словами Томас-Грінфілд, Африка не хоче, щоб на неї чинили тиск, змушуючи обрати сторону.

У той час як енергетична криза, зміна клімату, пандемія та війна є основними причинами проблем глобального постачання продовольства, «найпідступнішим джерелом» є голод, який навмисно використовується як зброя війни, додала вона.

«росія систематично захоплювала деякі з найважливіших сільськогосподарських угідь України, псуючи мінами та бомбами поля. Незалежно від того, як ви ставитесь до росії, ми всі маємо потужний спільний інтерес у пом’якшенні впливу війни рф проти України на продовольчу безпеку», – заявила Томас-Грінфілд.

Президент Франції Еммануель Макрон нещодавно використовував схожі формулювання, коли під час візиту до Камеруну назвав глобальну продовольчу кризу однією з «інструментів війни» росії.

Москва заперечує відповідальність за продовольчу кризу та звинуватила західні санкції в уповільненні експорту продовольства та добрив.

Томас-Грінфілд спростувала це твердження, натомість припустивши, що росія навмисно вдається до заходів, щоб порушити глобальні ланцюжки поставок продовольства, звинувативши в цьому Захід.

«Ми не бачили жодних ознак того, що росія прийме дипломатичне вирішення війни проти України», – сказала вона.

Блокування росією українських чорноморських портів і бойові дії на території нашої держави руйнують налагоджені світові ланцюги поставок. Особливої актуальності набуває загроза продовольчої кризи для держав, які залежать від експорту зерна з України та рф, зокрема в Африці. Утім, росія намагається використати ситуацію в своїх цілях — хоче витіснити Україну з африканських ринків. Таким чином вона не лише залишає нашу державу без джерела доходів, але й усуває конкурента.

Також найголовніші економічні новини читайте за посиланням.



Перегляди: 2
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: