НОВИНИ

Ветеран АТО отримав земельну ділянку вартістю в 112 млн грн

23.02.2020 20:01
1-89

Усупереч закону чоловіку було передано у власність 2 гектари землі вартістю понад 112 мільйонів гривень. На ній розміщені археологічна пам’ятка і могильник. Казус із виділенням земельної ділянки учаснику бойових дій трапився у селі Мильне Зборівського району Тернопільської області. Місцевому мешканцю Роману Гуменюку, який обороняв у 2015-2016 році східні рубежі України, згідно із буквою закону, ще у 2017-му надали землю для ведення особистого сільського господарства поблизу рідного села, повідомляє у п’ятницю, 21 лютого, портал Армія Inform.

Згідно з повідомленням, чоловік оформив на неї всі належні документи та планував віддати її в оренду фермеру. Однак тепер, скоріш за все, доведеться повернути наділ назад у держвласність. Як виявилося, Романові помилково виділили ділянку, на якій розташована археологічна пам’ятка та могильник.

У прокуратурі Тернопільської області повідомили, що правоохоронці подали позов в інтересах держави до обласного управління Держгеокадастру і до мешканця, який отримав ділянку в межах археологічної пам’ятки.

– Усупереч закону особі передано у власність 2 гектари землі вартістю понад 112 мільйонів гривень. На ній розміщені археологічна пам’ятка і могильник, – зазначив прокурор області Петро Бойко.

Відстоюватиме в суді пам’ятку і управління культури Тернопільської облдержадміністрації. Усі документи також направлено до суду.

Така колізія виникла ймовірно через те, що інвентаризацію всіх державних земель проведено у 2013-му, а ділянка Романа Гуменюка, на якій перебуває археологічний комплекс “Мильне-5”, внесена у держреєстр як пам’ятка археології місцевого значення у 2014-му. І хоча всю інформацію з області надано в район, на якомусь етапі виник збій.

Археологічний комплекс відкрив науковий співробітник Інституту археології НАН України Василь Ільчишин із Тернополя. Впродовж декількох років він із колегами проводив там розкопки.

– Там є багатошарове поселення, яке існувало впродовж трьох тисяч років, а також могильник римського періоду. Усі знахідки з Мильного – прикраси, горщики, кістяні гребені передано до заповідника «Замки Тернопілля» і зберігаються нині у Збаразькому замку, – каже Василь Ільчишин.

– Суд призначено на 25 лютого. Не знаю, що він вирішить. Мабуть, якщо є порушення закону, то мені нададуть ділянку в іншому місці. Але потрібно по-новому виготовляти документи. Тоді судитимуся за компенсацію, а кошти передам дітям загиблих захисників зі Зборівщини, – каже Роман Гуменюк.

І додає: було б добре, якби українське законодавство привели у відповідність до європейського. Там, зокрема, землі сільськогосподарського призначення на місці пам’яток можуть передавати у приватну власність за умови, якщо власник підписує документ, що не оратиме глибше 20 см, не копатиме ям і не зводитиме будівель.


Перегляди: 1
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: