ГОЛОВНЕ

Великий перелом на глобальному ринку свинини: ціни на свиней падають

09.07.2020 11:02
https://agronews.ua/

У червні 2020 року Китай – найбільший в світі імпортер свинини – зупинив поставки м’яса свиней з найбільших м’ясопереробних заводів Німеччини, через тиждень аналогічне рішення було прийняте щодо імпорту з Нідерландів, а на початку липня – з Данії, причому згадані країни займають 3, 4 та 5 місце в світовому експорті свинини. Про це йдеться в огляді цін на свиней, який оприлюднила Асоціація “М’ясної галузі”, пише agronews.ua.

08.07.2020 китайські ЗМІ повідомили  про підписання контракту між Китаєм і Росією на поставку 1 млн тонн свинини в Китай.

Протягом останніх двох років ціна на м’ясо свиней в Китаї була високою через катастрофічні наслідки поширення африканської чуми свиней у 2019 р., що знищила в країні практично половину всього поголів’я. Основні глобальні виробники свинини зуміли скористатись цією ситуацією, нарощуючи поставки в Китай і збільшуючи ціни на цей вид м’яса.

Втім, цьогорічна пандемія коронавірусу серйозно вплинула на експортні потоки. Лише протягом останніх 10 днів Китай заблокував усі поставки з понад 20 потужних заводів з ЄС, Бразилії, США та Канади. Таким чином, провідні світові виробники (JBS, Tonnies, Danish Crown, VION тощо) опинились у кризовій ситуації зірваних контрактів.

Китайські партнери не надали пояснень щодо такого раптового відсторонення великої кількості імпортерів, офіційною версією є забезпечення безпечності харчових продуктів. На заводах, що були заблоковані, справді реєструвались випадки поширення коронавірусу серед працівників, але наразі не доведені факти зараження цією інфекцією від м’яса чи пакування.

Читайте також: Програма розвитку м’ясної галузі «Нове свинарство 2025» стартує в Україні.

За оцінками Асоціації “М’ясної галузі”, внаслідок таких подій на глобальному ринку для української м’ясної галузі слід очікувати збільшення імпорту свинини з країн ЄС, яка навіть з урахуванням подорожчання в 2019 році на 48% залишалася дешевшою за вирощену в Україні, а зараз є всі підстави очікувати сильного просідання ціни як в ЄС, так і в Україні.

ЄС – найбільший експортер свинини в світі – поставляє 4,2 млн тонн на рік, що складає приблизно 350 тис тонн свинини на місяць, а внутрішнє споживання свинини в Україні становить лише 50 тис тонн.

Асоціація “М’ясної галузі” наголосила на тому, що сучасний глобальний ринок – це конкуренція собівартістю і ціною, і вчергове звернула увагу учасників ринку на те, що через високу ціну в Україні надлишок свинини в ЄС, зниження ціни на неї призведе до збільшення імпорту в Україну та зниження цін на товарних свиней в нашій країні.

Нагадаємо, конкурентоздатність української свинини ми раніше детально розглядали в матеріалі Неприбуткове свинарство або чому в Україні імпорт свинини у травні зріс утричі.


Перегляди: 2
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: