НОВИНИ

Вчені з’ясували, як працює імунітет рослин  

16.01.2019 14:29

Науковцям вдалося встановили механізми роботи імунітету рослин. Це дозволить створити сорти, стійкі до шкідників і хвороб і збирати врожаї без застосування гербіцидів, пише phys.org.

Рослинам, як і тваринам, необхідно відбивати атаки вірусів і бактерій, проте до цих пір імунна система рослин була погано вивчена. Дослідники з Університету штату Вашингтон розібралися, як саме вона працює.

Результати опублікували в журналі Plant Physiology. Вони описують, як рослини реагують на молекулу, що виділяється під час пошкодження, викликаного інфекцією або зовнішніми об’єктами.

В основі захисної системи рослин лежить молекула АТФ, або аденозин-5-трифосфат, найважливіший компонент внутрішньоклітинного метаболізму. За межами клітин АТФ служить сигнальної молекулою, яка запускає імунну відповідь при вторгненні чужорідних мікроорганізмів. Вчені запустили у рослин імунну відповідь, а потім простежили шлях сигналу до хімічних рецепторів. Це дозволило скласти карту хімічних реакцій, за допомогою яких рослини реагують на інфекції.

На думку авторів роботи, їхні дослідження дозволять створювати сорти, стійкі до певних видів хвороб і шкідників.

Створення стійких до хвороб рослин — не єдиний спосіб підвищити врожайність. Дослідники з США та Китаю використовували генне редагування, щоб підвищити ефективність фотосинтезу і збільшити врожайність на 27-40%.


Перегляди: 2
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: