НОВИНИ

Вчені виявили нову хворобу хмелю

17.06.2021 18:01
35-752x490

Американські вчені досліджували захворювання, що вражає листя і шишки хмелю, яке може привести до скорочення врожаю. Про це повідомляє beertechdrinks, пише agronews.ua.

Мічиган традиційно не належить до хмелярських регіонів, однак у період з 2014 по 2017 рік обсяг посадок хмелю в штаті потроївся, а до 2019 року площа хмільників досягла 290 га. Ускладнює роботу місцевих хмелярів клімат: часті дощі і висока вологість. У 2018 року фермери помітили новий вид ураження листя, який  до того вони не помічали. Вони відзначили, що шишки ураженого хмелю розсипаються під час збору, і хмільники, де було помічено захворювання на листках, дають менше врожаю. Фермери звернулися в лабораторію діагностики рослин і шкідників університету штату Мічиган.

Вчені, дослідивши уражені листя, встановили, що це результат розмноження грибка. При цьому грибок вражає і листя, і шишки хмелю. Генетичне тестування показало, що ДНК грибка не збігається ні з одним відомим видом. Тому вчені прийшли до висновку, що це новий організм з роду діапорте, і дали йому назву Diaporthe sp. 1-MI.

У результаті розмноження грибка на листках з’являються пошкодження неправильної форми з жовтими краями, а шишки хмелю стають коричневими. Також на уражених тканинах можна помітити пікніди – тіла грибка. Вчені назвали це захворювання «гниллю в формі гало» і встановили, що воно широко поширене в Мічигані. Існує ризик появи його в інших регіонах зі схожими кліматичними умовами.

– У Мічигані хміль – це нішева культура, яку використовують багато місцевих пивоварні. Спалах захворювання може призвести до дефіциту локальної сировини у малих і незалежних пивоварень. Крім того, зміна кольору шишок може змінити якість хмелю і, як наслідок, вплинути на якість пива, – розповів керівник дослідження Даг Хіггінс.

Нагадаємо, що в Україні за участю науковців створили оригінальний сорт пива.


Перегляди: 7
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: