НОВИНИ

Вчені виводять менш алергенні сорти пшениці та арахісу

28.01.2021 13:32
5586_d_850

Американські селекціонери розпочали роботу над виведенням менш алергенних сортів пшениці та арахісу. Про це повідомляє EurekAlert, пише agronews.ua.

Зокрема, Сачин Рустгі, член Американської спільноти рослинництва, та його колеги використовують селекцію рослин та генну інженерію для розробки менш алергенних сортів пшениці та арахісу. Їх мета — розширити можливості харчування для людей з алергією.

«Щодо пшениці, дослідники зосереджуються на групі білків, що називається глютен. Клейковина в хлібному борошні робить тісто еластичним та покращує текстуру хліба, втім, саме клейковина може викликати імунну реакцію у людей з целіакією. Також схожа ситуація з арахісом, який містить 16 різних білків, визнаних алергенами», — йдеться у повідомленні.

Зазначено, що ці низькоалергенні сорти можна виводити з сортами культур, які мають бажані ознаки, такі як високий урожай або стійкість до шкідників. Мета селекціонерів — розробити низькоалергенну пшеницю, яку можна вирощувати комерційно.

Окрім традиційних селекційних процесів дослідники використовують генну інженерію для зменшення кількості алергенних білків у пшениці та арахісі. Наприклад, технологія CRISPR дозволяє вченим вносити дуже точні зміни в ДНК клітини.


Перегляди: 1
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: