Американські селекціонери розпочали роботу над виведенням менш алергенних сортів пшениці та арахісу. Про це повідомляє EurekAlert, пише agronews.ua.
Читай нас також у Viber та Telegram.
Зокрема, Сачин Рустгі, член Американської спільноти рослинництва, та його колеги використовують селекцію рослин та генну інженерію для розробки менш алергенних сортів пшениці та арахісу. Їх мета — розширити можливості харчування для людей з алергією.
«Щодо пшениці, дослідники зосереджуються на групі білків, що називається глютен. Клейковина в хлібному борошні робить тісто еластичним та покращує текстуру хліба, втім, саме клейковина може викликати імунну реакцію у людей з целіакією. Також схожа ситуація з арахісом, який містить 16 різних білків, визнаних алергенами», — йдеться у повідомленні.
Зазначено, що ці низькоалергенні сорти можна виводити з сортами культур, які мають бажані ознаки, такі як високий урожай або стійкість до шкідників. Мета селекціонерів — розробити низькоалергенну пшеницю, яку можна вирощувати комерційно.
Окрім традиційних селекційних процесів дослідники використовують генну інженерію для зменшення кількості алергенних білків у пшениці та арахісі. Наприклад, технологія CRISPR дозволяє вченим вносити дуже точні зміни в ДНК клітини.