АГРОФОТО

Вчені вивели новий сорт банану

14.06.2021 12:07
article92700

Новий стійкий до в’янення китайський сорт бананів «Гуцзяо номер 9» показав нульову частоту небезпечної хвороби – фузаріозного в’янення. Про це повідомляє EastFruit, пише agronews.ua.

Бананове фузаріозне в’янення, відоме як панамська хвороба або банановий рак, це грунтове захворювання бананів, що викликається Fusarium oxysporum і практично не піддається лікуванню. Збудник може зберігатися в грунті більше 30 років, і для його викорінення немає пестицидів.

Фузаріозне в’янення було завезено в Китай в 1995 році. З тих пір вчені Китаю постійно працювали над виведенням стійких сортів. Наприклад, група дослідників генетичного поліпшення бананів з Академії сільськогосподарських наук провінції Гуандун займається селекцією нових сортів бананів, стійких до фузаріозного в’янення. В результаті були отримані сорти «Чжунцзяо № 3» та «Чжунцзяо № 6», стійкі до фузаріозного в’янення, вирощені в 2014 році і продані в виробничих районах провінції Гуандун.

Тепер, за даними Science and Technology Daily, отримано новий стійкий сорт «Гуцзяо 9». У польовому тестуванні частота фузаріозного в’янення практично дорівнює нулю, а врожайність сягає 3492,7 кг / му (прим. Китайський му = 667 кв м).

Вей Шаолун, головний експерт групи інновацій в області бананів Гуансі і директор відділу науки і технологій Академії сільськогосподарських наук Гуансі, сказав: «Виведення цього сорту з правами інтелектуальної власності – великий прорив. Сорт має стабільну стійкість до хвороб і технологічну адаптивність. Його цикл зростання аналогічний циклу зростання основних нинішніх сортів. У нього відмінні плоди і гарний зовнішній вигляд.

Нагадаємо, що науковці створили банани незвичного кольору.


Перегляди: 9
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: