НОВИНИ

Вчені винайшли борошно з дощових черв’яків

17.09.2021 12:36
Common Earthworm

У більшості дослідників і фахівців не викликає сумніву можливість застосування дощових черв’яків і продуктів їхньої переробки в якості білкового корму в раціонах тварин і птиці. Про це повідомляє  журнал «Наше птахівництво», пише agronews.ua.

Єдиними обмеженнями щодо налагодження комерційного виробництва таких кормів є економічні чинники. Масштабне виробництво може бути економічно доцільним тільки за умови високотехнологічних методів вирощування та перероблення черв’яків.

Та і за нинішнього рівня розвитку вермитехнологій черв’яки та корми з них можна з успіхом виробляти та використовувати для годівлі птиці в невеликих господарствах, особливо за вільно-вигульного та органічного її утримання.

Заміні традиційних видів білкових кормів (рибне борошно та соєвий шрот) кормовим борошном із дощових черв’яків у раціонах птиці присвячена низка досліджень.

Так, ще наприкінці ХХ століття вчені встановили можливість забезпечувати в раціонах птиці до 25% всієї потреби в протеїні за рахунок додаванням борошна з черв’яків. За перевищення цієї норми показники вирощування й утримання погіршувалися.

Дослід 2020 року підтвердив, що група бройлерів, в раціонах якої 5% комбікорму було замінено на борошно з дощових черв’яків, демонструвала кращі результати за всіма показниками: живою масою, конверсією корму та забійною масою.

Не знайдено даних щодо подібних досліджень на курях-несучках, проте відомо, що чимало американських фермерів, які застосовують вільно-вигульне та органічне утримання несучок, із успіхом згодовують їм дощових черв’яків у натуральному вигляді або у вигляді борошна.

Нагадаємо, що Озвучено оновлені ціни на зерно в Україні.



Перегляди: 58
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: