НОВИНИ

Вчені відкрили раніше невідомий вид м’ясоїдної рослини

11.08.2021 17:02
Flower-of-Triantha-occidentalis_(2)_d_850.jpeg

Непоказні і добре відомі фахівцям північноамериканські рослини виявилися “хижаками”, які харчуються дрібними комахами, дозволяючи великим запилювати свої квітки. Про це повідомляє ТАСС , пише agronews.ua.

В лісах Британської Колумбії однієї із західних провінцій Канади вчені з Університету Британської Колумбії у Ванкувері знайшли новий вид м’ясоїдних рослин — Triantha occidentalis, для яких характерний досить незвичайний спосіб видобутку їжі.

Раніше на цю рослину ніхто не звертав уваги, поки один з біологів не помітив, що суцвіття Triantha occidentalis було оточене безліччю волосків з прилиплими до них дрібними комахами, частина з яких була оточена яскраво-червоними краплями, дуже липкими на дотик. Саме ця особливість наштовхнула фахівців на думку про те, що рослина може цілеспрямовано ловити комах, а потім використовувати їх нутрієнти для свого зростання, а не просто захищати себе від шкідників.

Вивчивши геном Triantha occidentalis, фахівці знайшли докази того, що у рослини був відсутній один з генів, що грає важливу роль у фотосинтезі. У інших м’ясоїдних рослин ця ділянка ДНК часто буває пошкодженим, тому біологи вирішили перевірити, чи можуть вони перетравлювати комах. З цією метою дослідники виростили кілька сотень мушок-дрозофіл, тіло яких містило в собі велику кількість атомів азоту-15, і згодували їх Triantha occidentalis.

Спостереження підтвердили, що рослина виявилося м’ясоїдною — азот-15 поступово почав накопичуватися в його клітинах після того, як вчені розмістили мушок на ловчих волосках. За оцінками фахівців, близько 60% азоту в пагонах і листках рослина отримала саме таким чином. Після аналізу хімічного складу червоних крапель було виявлено, що рідина містить ферменти, здатні розчиняти тканини тіла комах.

Відкриття здивувало дослідників, тому що вони не очікували, що ловчі органи і суцвіття рослини можуть перебувати так близько один до одного, так як через цю особливість в пастку можуть потрапляти і запилювачі.

Мертві комахи на липкому стеблі

Як правило, такі рослини прагнуть рознести свої пастки і квітки максимально далеко один від одного, щоб комахи могли запилювати їх, не опиняючись жертвою хижацтва. А ось T. occidentalis такого поділу не робить: її липкі волоски покривають все стебло, на якому знаходиться квітка. Вчені пояснюють це тим, що мікроскопічні волоски T. occidentalis здатні затримати лише найдрібніших і легких комах, таких як мошка або комарі-дзвінці. Ключові запилювачі-бджоли або метелики — куди масивніше і можуть сідати на волоски без будь-якої небезпеки.

Нагадаємо, що Україна зайняла друге місце у світовій торгівлі медом.



Перегляди: 1
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: