ВАЖЛИВО

Вчені відкрили нищівний для бактерій метод миття салатів

10.03.2021 17:32
Salad, ready to eat the supermarket.

Науковці з Саутгемптонського університету (Велика Британія) довели, що помірні потоки води з мікроскопічними бульбашками та звуковим супроводом здатні ефективніше очищати листя салатів від бактерій, ніж традиційні методи. Ця технологія здатна зменшити кількість харчових отруєнь по всьому світі. Про це повідомляє ScienceDaily.com, пише agronews.ua.

Салат та листові овочі можуть бути заражені шкідливими бактеріями під час вирощування, збору врожаю, приготування та роздрібної торгівлі, що призводить до спалахів харчових отруєнь, які можуть бути досить небезпечними для людей. Оскільки не існує процесу приготування їжі, щоб зменшити мікробне навантаження у свіжих салатах, миття є життєво важливим для постачальника та споживача.

Мити зеленні овочі милом або іншими дезінфікуючими засобами не рекомендується, а щілини на поверхні листа означають, що промивання простою водою може залишити на листі різного роду інфекції. Навіть якщо використовуються хімічні речовини, вони можуть не проникати в щілини.

У цьому новому дослідженні, опублікованому в журналі Ultrasound in Medicine and Biology, вчені використовували акустичні потоки води для очищення листя шпинату, безпосередньо отриманого з польових культур, а потім порівнювали результати з листям, промитими у звичайній воді з такою ж швидкістю.

Результати показали, що мікробне навантаження на зразки, очищені акустичними потоками протягом двох хвилин, було значно нижчим через шість днів після очищення, ніж на оброблені без звуку та бульбашок.

Нагадаємо, що на Одещині створять органічний кластер.


Перегляди: 0
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: