ВАЖЛИВО

Вчені вивели новий сорт ячменю

06.12.2021 11:00
Spring-barley-20180517

Технології редагування генів, зокрема CRISPR, здатні допомогти аграріям вистояти проти глобального потепління та отримувати стабільно високий урожай. Про це повідомляє newatlas.com, пише agronews.ua.

Очікується, що зміна клімату матиме великий вплив на врожайність сільськогосподарських культур і продовольчу безпеку в найближчі десятиліття.

Вчені, які працюють над вирішенням цієї проблеми, продовжують демонструвати, що інструменти для редагування генів, такі як CRISPR, здатні зарадити ситуації. Так, група в Японії використала цю технологію для створення мутантного виду ячменю, вирощуючи який агровиробники не матимуть проблем з передчасним проростанням.

Одна з проблем, з якою аграрії часто стикаються, відома як проростання зерна перед збиранням. Вона може бути викликана дощем, що неочікувано пішов напередодні жнив. Передчасне проростання значно знецінює зерно.

Попередні дослідження показали, що генна інженерія може бути використана для продовження періоду спокою зерен, щоб запобігти передчасному проростанню, але це може негативно вплинути на їхнє використання у виробництві солоду. Команда Університету Окояма роками працювали над вирішенням цієї дилеми і саме за допомогою інструменту редагування генів CRISPR знайшла рішення.

«Ми визнали необхідність стратегічного маніпулювання посівами, щоб витримати наслідки постійного загострення змін клімату, — каже доктор Хіроші Хісано, голова дослідження. — Наша спільна дослідницька група вже набула досвіду в точному редагуванні геному ячменю. Нещодавно ми виявили специфічні гени спокою зерна ячменю, які називаються qsd1 та qsd2».

Вчені використали вид ячменю, відомий як Golden Promise, як відправну точку, і використали CRISPR для створення генетично модифікованих версій з мутантами одного або обох цих «генів сплячки». Усі ці мутанти демонстрували накопичення так званої абсцизової кислоти, яка відповідає за затримку проростання.

Читайте також: «Нова пошта» вводить нові тарифи: що зміниться.



Перегляди: 3
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: