НОВИНИ

Вчені тестують на свинях подвійну дозу вакцини проти COVID-19

05.07.2020 14:01
01c52e7c-6170-4262-8d80-7c584e74ad32

Дослідження, проведені Інститутом Пірбрайта (Велика Британія) у співпраці з Оксфордським університетом, показали, що дві дози вакцини ChAdOx1 nCoV-19 (AZD1222) дають у свиней більшу відповідь на антитіла, ніж одна доза. Про це повідомляє Pig World, пише agronews.ua.

Дослідження мали на меті встановити, чи можуть дві дози нової вакцини у свиней (первинна і вторинна) викликати більшу імунну відповідь, а, отже, можливо, така доза ефективніша. Свині є хорошою моделлю і дозволяють прогнозувати результат вакцинації у людей, особливо за досліджень грипу.

Дослідники побачили помітне збільшення кількості нейтралізуючих антитіл, які зв’язуються з вірусом таким чином, що блокують інфекцію. Поки невідомо, який рівень імунної відповіді потрібно для захисту людини від атипової пневмонії (SARS-CoV-2).

Нова вакцина, розроблена групою вчених з Інституту Дженнера, – проти аденовірусу шимпанзе, яка містить білок шипу SARS-CoV-2. Клінічні випробування одноразової вакцини на людині вже почалися після досліджень, які показали, що макаки були захищені від легеневих захворювань після одноразової імунізації. Наразі набирають добровольців для наступної фази випробувань на людях.

 «Результати введення двох ін’єкцій однієї і тієї ж вакцини є обнадійливими, – зауважив директор Інституту Пірбрайта, професор Брайан Чарльстон. – Відповідні реакції на антитіла, які можуть нейтралізувати вірус, посилюються, але важливо, яка саме реакція спостерігатиметься у людини. Свиня за інших захворювань виявилася цінною моделлю для тестування вакцин людини. Свині за вагою й метаболізмом фізіологічно більш схожі на людей, аніж деякі інші тварини, і доступніші, ніж примати».


Перегляди: 2
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: