НОВИНИ

Вчені створили ванілін із використаних пластикових пляшок

16.06.2021 14:36
1200x800_0xac120003_8897376241615828724

Вчені знайшли новий спосіб використання пластикових відходів як ресурсу харчової промисловості шляхом перетворення споживчого поліетилену (ПЕТ) у ванілін за допомогою ряду хімічних реакцій. Про це повідомляє newfood, пише agronews.ua.

Команда з Единбурзького університету використала у лабораторії кишкову паличку для перетворення терефталевої кислоти — молекули, отриманої з ПЕТ — у молекулу, що надає ванілі характерний смак і запах. Фактично дослідники перетворили використану пластикову пляшку у ванілін.

“Наша робота кидає виклик сприйняттю пластику як проблемних відходів, і натомість демонструє його використання як нового ресурсу, з якого можна отримувати високоцінні продукти”, — говорить доктор Стівен Уоллес, керівник проєкту та дослідник дослідник UK Research and Innovation (UKRI).

Науковці стверджують, що вироблений ванілін буде придатним для споживання людиною. Проте знадобляться подальші експериментальні випробування.

Обсяг щорічних ПЕТ-відходів у світі оцінюється у 50 млн т. Це спричиняє серйозні економічні та екологічні наслідки. Переробка ПЕТ можлива, але існуючі технології створюють продукцію, яка продовжує сприяти забрудненню пластиком всього світу.

“Використання мікробів для перетворення шкідливих для навколишнього середовища відходів у цінні молекули, які можна широко застосовувати у косметиці та продуктах харчування — прекрасна демонстрація “зеленої хімії”, — додав Елліс Кроуфорд, редактор видавництва Королівського хімічного товариства.

Читайте також: в Україні виготовляють кондитерські шедеври.


Перегляди: 1
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: