НОВИНИ

Вчені створили рибу без кісток

15.12.2021 17:34
3N2zlu4ZABLYlwGn0J4bBZp11aJcMMMhyIEgJPAe

Команда вчених приступила до розробки інноваційної технології вирощування філе риби без кісток з використанням водоростей та клітин морського окуня. Про це повідомляє newfood.media, пише agronews.ua.

Проект під назвою “Algae2Fish” очолює доцент Фредеріко Феррейра з Інституту біоінженерії та біонаук Лісабонського університету. Фінансування взяла на себе неурядова організація, що займається сталим харчуванням, — Good Food Institute (GFI).

Вчені поставили собі за ціль виростити з клітин морського окуня справжнє філе з таким же зовнішнім виглядом, смаком і текстурою, що і звичайна риба — з тою ж поживністю та користю для організму. Але без кісток і не створюючи негативного впливу на навколишнє середовище. 

До того ж, у лабораторному окуні не буде ртуті чи мікропластику, які часто зустрічаються в морській рибі.

Для створення їстівних каркасів науковці використають 3D-друк, а сировину видобудуть з водоростей та інших рослин. 

Щоб поліпшити трансформацію стовбурових клітин риби в м’язи та жир, технологи застосують електричну стимуляцію. Потім їх можна буде використати у вигляді біочорнил для 3D-принтера. Разом з водоростями це допоможе створити волокнисту текстуру, притаманну риб’ячому філе.

Читайте також: Близько 63% українців вважають реформу децентралізації потрібною.



Перегляди: 33
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: