НОВИНИ

Вчені створили робота для збирання спаржі

04.01.2022 18:32
_92935560_robot976

Розвиток виробництва спаржі у світі, попри зростаючий попит на неї, стримується дефіцитом робочої сили. І якщо в Україні, Грузії та Молдові, дефіцит лише намічається, то в ЄС та США він уже є величезною проблемою, особливо на тлі складнощів із міграцією сезонних працівників під час пандемії коронавірусу. Про це повідомляє freshplaza.com, пише agronews.ua.

Тому величезний ентузіазм у спаржеводів викликають будь-які інновації, пов’язані з механізацією чи навіть роботизацією збирання спаржі. Нещодавно презентували першого робота для збирання спаржі «Sparter», розробленого голландською компанією Cerescon.

Робот може збирати 2200 пагонів спаржі за годину завдяки системі датчиків, що виявляють спаржу на глибині до 10 см під поверхнею ґрунту. Ще одна істотна перевага: машина може працювати 24 години на добу зі швидкістю 1,1 секунд на кожен пагін спаржі, що відповідає площі 0,3 га/год. Машина замінює від 15 до 20 збирачів спаржі.

Завдяки двом різним детекторам, розташованим на відстані 6 см один від одного на одній і тій же вертикальній осі, спаржа нарізається так, щоб отримати довжину пагонів близько 22 см. 

Голландські та німецькі виробники, які протестували машину, стверджують, що спаржа, зібрана промисловим способом, менш фіолетова і менш вигнута, ніж спаржа, зібрана вручну.

Проте є й недоліки…
На сьогоднішній день було виявлено 12 видів пошкоджень спаржі, які аналізуються компанією-виробником з метою усунення. Якщо датчики можуть виявити спаржу на глибині до 10 см нижче за поверхню, вони все одно не зможуть добре розрізнити дві спаржі, що ростуть близько одна від одної. Для оптимальної роботи машини має бути достатньо місця між рядами.

Також ця машина має вагу 10,5 тонн і коштує 375 тис. євро ($424 тис.), не рахуючи щорічних витрат на технічне обслуговування в розмірі майже 10 тис. євро (більше $11,3 тис), що робить її використання занадто дорогим. Крім того, потрібні висококваліфіковані спеціалісти для технічної допомоги у разі поломки машини.

За словами Крістіана Бефве, одного з провідних фахівців зі спаржі, цей робот є «сходинкою» для розвитку сектора.

«Було очевидно, що ми туди дістанемося. Це крок. Так само, як це було, коли з’явилися перші машини для збирання врожаю на виноградниках чи бобових полях. Це не означає, що спаржа втратить цінність. Роботизація призведе до сегментації ринку. Спаржа, зібрана машиною, з одного боку, та спаржа, зібрана вручну, з іншого. Роботизація може призвести до демократизації спаржі та збільшення частки ринку в майбутньому», — зазначає він.

Читайте також: В Україні з’явиться нова аграрна виставка AGRO KHARKIV.



Перегляди: 1
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: