НОВИНИ

Вчені створили найдорожче м’ясо у світі

15.09.2021 07:35
5d2cf8a14ac9ae59b2a805ae8fd620be_w1200_h630

Група вчених з Японії створила в лабораторії яловичину ваґю, яка може стати стійкішою та екологічнішою альтернативою стейкам та іншим м’ясним продуктам, хоча і набагато дорожчою. Про це повідомляє ait-magazine, пише agronews.ua.

“Ми хотіли почати з яловичини вагю, тому що вона являє японську кухню. За допомогою 3D-друку ми можемо домогтися мармуровості, якою славиться шматок стейка, використовуючи екологічніші методи”, — сказав VICE World News професор прикладної хімії в Університеті Осаки Мічія Мацусака.

Дослідники сказали, що їм вдалося збільшити або зменшити мармуровість яловичини – білі лінії та плями жиру, які роблять зрізи ваґю такими смачними та дорогими.

М’ясна промисловість є одним з основних чинників зміни клімату. За даними Продовольчої і сільськогосподарської Організації Об’єднаних Націй, на тваринництво припадає 14,5% викидів парникових газів у результаті діяльності людини, понад 40% з яких припадає на тваринництво. Але Мацусака сказав, що для стейків, створених з використанням технології 3D-друку і вирощених у лабораторії стовбурових клітин, буде потрібно менше корів і ферм.

Щоб приготувати ваґю у лабораторії, вчені спочатку витягли два типи клітин з коров’ячих щік. Клітини-сателіти, відповідальні за зростання м’язів, були використані для формування м’язів — червоної частини стейка. Жирові стовбурові клітини, взяті з коров’ячого жиру, перетворилися в яловичі вени та жирові «кульки».

Після екстракції вчені об’єднали клітини зі штучною тканиною сухожилля, зробленої з колагену, щоб зробити рулони з яловичого волокна ваґю. Цей процес відомий як тривимірна біопечать. Потім вони вручну з’єднали шматочки в стейк і пофарбували його у червоний колір для фінального штриха.

Яловичина ваґю — одна з найдорожчих і найякісніших, адже м’ясні породи корів ваґю генетично схильні до. Порода цих корів виведена в Японії.

Нагадаємо, що На Волині під час роботи на фермі загинула жінка.



Перегляди: 5
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: