НОВИНИ

Вчені створили біоупаковку з болотного бур’яну

20.01.2019 12:27

Швидко зростаючий бур’ян cитник розлогий можна використовувати для виробництва екологічно чистої упаковки. Таке новаторське рішення запропонував випускник Академії дизайну в Ейндховені Дон Кванінг – отриманий матеріал здатний замінити пінопласт, картон та інші матеріали, пише epochtimes.com.ua.

«Біоупаковка, створена з ситника розлогого, безпечна і легко утилізується. Я відділив м’якоть від волокон: з волокон Ситника можна робити папір, гофрований картон, мотузки, неткані матеріали та текстиль, а м’якоть використовувати в якості спіненого матеріалу», – говорить Дон Кванінг.

Матеріал з м’якоті ситника схожий на пінопласт з тонких ниток, продовжує вчений.

«Рослинний піноматеріал легкий, ударостійкий, має ізоляційні властивості і не вимагає будь-яких сполучних добавок. З спресованої рослинної м’якоті можна виготовляти і упаковку – коробки для зберігання різної продукції, і меблі – легкий листовий матеріал», – розповідає розробник.

Кванінг уточнив, що з одного і того ж матеріалу можна виготовляти різні речі.

Ситник розлогий – швидко зростаючий бур’ян, з яким подобаються водно-болотні угіддя: вологі лісові масиви, канави і луки. Щорічно державне лісове господарство Нідерландів збирає тисячі кілограмів ситника розлогого і використовує в якості сировини для виробництва біогазу. На додаток, волокна болотного бур’яну покращують родючість сільськогосподарських ґрунтів з великим вмістом піску.


Перегляди: 1
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: