НОВИНИ

Вчені розробили систему захисту агропосівів від посухи

02.04.2020 13:32
Irrigation

Американські вчені створили картографічну платформу, яка оцінює випаровування вологи та її баланс під час вегетації рослин. Це дозволяє захищати сільськогосподарські культури від посухи, повідомляє сайт Центру передових біоенергетичних і біопродуктивних інновацій Міністерства енергетики США (CABBI). Про це пише agronews.ua.

Ноу-хау розробили вчені з Університету Іллінойсу (США) спільно з Центром передових біоенергетичних і біопродуктивних інновацій Міністерства енергетики США. Система являє собою модель картографування земель із високою роздільною здатністю.

Інновація дозволяє якісно управляти водними ресурсами, використовуючи дані фотосинтезу, кількості вологи і вуглецю. Згідно з результатами аналізу, система визначає, скільки води необхідно для рослин у певному регіоні в конкретний момент. Винахід вже випробували на 12 демоділянках з кукурудзою по всій Америці.

«BESS-STAIR має досить великий потенціал для управління водними ресурсами і точного посіву кукурудзи в США, та навіть в усьому світі», — повідомив Чонг Цзян, науковий співробітник Університету Іллінойсу.

Принцип системи у тому, що вона точно оцінює сумарне випаровування як у ясні, так і в похмурі дні, на відміну від традиційних методів дистанційного зондування. Вчені переконані, що в майбутньому їхня розробка допоможе у боротьбі з глобальною посухою.

«Точне землеробство — одне з наших ключових завдань. Визначення випаровування води дуже важливе для зрошення і для управління водними ресурсами. Це – рішення, яке виходить за рамки експериментальних графіків і впливає на реальний світ, на мільйони полів у всьому світі», — відзначив керівник проекту Кайю Гуан.

Нагадаємо, в Україні зростає зацікавленість аграріїв та інвесторів у впровадженні сучасного високотехнологічного точного землеробства.


Перегляди: 1
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: