ВАЖЛИВО

Вчені прогнозують збільшення тривалості літа вдвічі

24.03.2021 18:04
111885

Якщо люди не докладуть зусиль щодо стримання клімату, літо в Північній півкулі Землі може збільшитися до шести місяців до 2100 року. Про це повідомляє lenta.ua, пише agronews.ua.

За словами фахівців, температурні зрушення, незважаючи на видиму вигоду, будуть небезпечні для країн Північної півкулі. Постраждати в цьому випадку можуть сільське господарство, охорона здоров’я і довкілля в цілому. Китайські вчені прийшли до таких висновків, грунтуючись на аналізі кліматичних даних, які були зібрані в період з 1952 по 2011 роки. Було встановлено, що за 1,5 століття тривалість літа зросла з 78 до 95 днів. При цьому зимовий період скоротився всього на 3 дні, весна тепер триває 115 днів замість 124-х, а осінь – 82 замість 87 днів.

За словами авторів дослідження, зміни найбільше зачепили Середземномор’я і Тибетське нагір’я. Якщо тенденція продовжиться, то до 2100 року зима триватиме менше двох місяців, а весна з осінню значно скоротяться.

Це може призвести до порушення вегетації рослин, що стане причиною зменшення кормової бази для тварин і порушення рівноваги в екосистемах. До того ж це завдасть шкоди сільському господарству, так як паростки можуть гинути через пізні весняні заморозки. Довге літо піддасть багатьох людей впливу алергенів, а також посприяє збільшенню ареалу проживання хвороботворних комах.

Нагадаємо, що в Європі спостерігається кліматична криза.


Перегляди: 4
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: