НОВИНИ

Вчені прогнозують загибель чверті світового поголів’я свиней

04.11.2019 19:00
37cb6c6649110fe7aeb94e1b6d7261bd

За даними Всесвітньої організації з охорони здоров’я тварин, очікується, що близько чверті світового поголів’я свиней загине в результаті епідемії африканської чуми свиней.

Африканська чума свиней — вірусне захворювання, відоме з початку XX століття, коли завезені в країни Південної Африки домашні свині отримали вірус від диких африканських свиней. В Європу хвороба вперше проникла в 1957 році, в Америку — в 1971 році. Вірус, який викликає хворобу, зберігає життєздатність у широкому діапазоні температур, стійкий до висихання і заморожування, тому він може протягом декількох місяців зберігатися в обробленому м’ясі і до декількох років — у заморожених тушах свиней. Найчастіше хвороба передається при прямому контакті з зараженими тваринами або тілами загиблих свиней, а також через укуси кліщів.

При гострій формі хвороби гине понад 90 % заражених свиней, при хронічній — від 50 %. Вакцини від африканської чуми не існує, немає і ефективних методів її лікування. Зазвичай для запобігання розповсюдження хвороби у разі виявлення хворих тварин вбивають всіх свиней на фермі, а трупи знищують. Для людини ця хвороба не небезпечна. У 2018 році значна епідемія африканської чуми свиней почалася в Китаї, поширившись також в Південну Корею, Філіппіни і В’єтнам. За рік у Китаї загинуло до ста мільйонів свиней. Інший спалах хвороби протягом кількох останніх років триває в Східній Європі. У Західній Європі в 2018 році була зафіксована епідемія африканської чуми серед диких кабанів у лісах Бельгії. Віце-президент Всесвітньої організації з охорони здоров’я тварин Марк Шиппі оголосив, що африканська чума свиней стала «найбільшою загрозою для будь-яких комерційних тварин нашого покоління».

За його словами, поширення цього захворювання в Китаї, де міститься половина світового поголів’я, викликало світову кризу. Він зазначає, що загибель свиней в Китаї викликала активізацію закупівель свинини за кордоном, оскільки Китай ще й лідер споживання свинини, а недостатній санітарний контроль робить експорт свинини головним шляхом розповсюдження хвороби через державні кордони. Ситуація буде ускладнюватися, оскільки втрати Китаю в поточному році, за оцінками аналітиків, складуть до 350 млн свиней. Шиппі говорить, що вчені всього світу намагаються створити вакцину, що запобігає зараженню вірусом, але поки це завдання так і не вдалося виконати.


Перегляди: 1
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: