Японські фахівці з Центру дослідження стійких ресурсів RIKEN винайшли альтернативний спосіб генної модифікації сільськогосподарських рослин. Про це повідомляє oilworld.ru, пише agronews.ua.
Замість того, щоб змінювати геном у лабораторії, вчені запропонували розбризкувати на листя спрей із біоактивними молекулами.
Спочатку вчені використовували пептиди. Їх помітили флуоресцентним жовтим білком і розбризкали на кресс-салат, сою та помідори. Конфокальний лазерний мікроскоп показав, що молекули потрапили всередину рослинних клітин, таких як хлоропласти, які відповідають за фотосинтез.
Після цього до пептидів прикріпили ДНК і за допомогою розпилення також перенесли його в клітини рослин. Аналіз підтвердив, що гени ефективно експресувалися. Дослідники кажуть, що таким чином, додаючи чи забираючи гени, можна покращувати якісні характеристики сільськогосподарських культур — підвищувати їхню врожайність та стійкість до хвороб та шкідників.
Читайте також: Українська компанія створила новий бренд насіння з високим генетичним потенціалом.