НОВИНИ

Вчені працюють над створенням стресостійкої картоплі

11.03.2023 14:17
630_360_1567087931-470

Завершується проєкт ЄС Horizon 2020 Accelerated Development of multiple-stress tolerAnt PoTato (ADAPT), спрямований на розробку нових стратегій, покликаний  зробити картоплю придатною для складних умов зростання в майбутньому. Про це повідомляє Europatat, пише agronews.ua.

Зазначається, що проєкт досяг своєї завершальної фази, і в березні 2023 року буде проведено новий раунд автоматизованого високопродуктивного фенотипування з двома вибраними сортами. Ця робота буде виконана на потужностях розробника технології скринінгу Photon Systems Instruments у Брно (Чехія).

Починаючи з саджанців тканинної культури, сорти Desirée і Lady Rosetta будуть вирощуватися на грунті в суворо контрольованих умовах навколишнього середовища. Ці два сорти були відібрані з попередніх польових випробувань, які проводились консорціумом протягом останніх двох років в Іспанії, Нідерландах та Австрії.

Крім того, дослідження в теплицях, проведені в університетах Ерлангена, Утрехта та Вагенінгена, показали контрастні рівні толерантності до двох різних стресів, які вивчає ADAPT; тепловий та посуховий стрес, а також зволоження (як на одному рівні, так і в комбінації, що є більш реалістичним з огляду на зміну клімату).

Дослідники зауважують, що подальша інтеграція всіх цих даних потім буде використана для оновлення моделей реакції на стрес. Це допоможе визначити критичні вузли для звикання до багатьох стресів, які потім будуть використані для розробки маркерів для виведення більш толерантних сортів картоплі в майбутньому.



Перегляди: 2
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: