НОВИНИ

Вчені почали вирощування м’яса на тютюні

15.09.2022 16:17
myaso_logo

Вартість ринку культивованого м’яса сягне $2,8 млрд у 2030 році, прогнозують аналітики. Дуже непогано для сектору, якому ще належить виробити життєздатний масовий споживчий продукт та отримати дозвіл регуляторних органів на його продаж. Про це повідомляє newfood.media, пише agronews.ua.

У напрямку створення продукту, який матиме перспективу на ринку, дуже просунулась ізраїльська компанія BioBetter.

Суть інновації полягає у використання листя тютюну як фактору росту – матеріалу, який стимулює виробництво клітин білку. 

Це допоможе значно знизити витрати та збільшити виробництво м’яса, вирощеного в лабораторії.

Рослини тютюну, вирощені в полі, – це нова, стійка, ефективна та гнучка відповідь на потреби ринку в факторах росту. Це значно дешевше, ніж використовувати інсулін, трансферин або FGF2.

Фактори росту є чи не найбільш вартісною частиною культивування м’яса. Один грам FGF2 коштує від $50 000 до $500 000. Технологія BioBetter може знизити ці витрати лише до $1 долара за грам.

«Тютюн має багато переваг. Рослини продукують об’ємну біомасу та швидко ростуть, можуть давати багато врожаїв за рік. При цьому тютюн не можна згодовувати худобі через високий вміст алкалоїдів та неприємний смак», – говорить Аміт Яарі, доктор філософії та генеральний директор BioBetter.

Натомість, за його словами, клітини тютюну перетворюються на «маленькі біореактори, кожна з яких виробляє фактор росту відповідно до послідовності ДНК, вставленої в їхній геном».

Технологія нагадує ту, що використовують пивоварні.



Перегляди: 3
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: