НОВИНИ

Вчені назвали надзвичайно корисні властивості буряка

03.06.2021 15:55
rabstol_net_vegetables_30

Вживання соку буряка сприяє змішанню ротових бактерій, пов’язаних з стимулюванням судин та роботою мозку, згідно з новим дослідженням серед людей у ​​віці 70-80 років. Про це повідомляє freshplaza, пише agronews.ua.

Буряк – та інші продукти харчування, включаючи салат, шпинат та селеру – багаті на неорганічні нітрати, а  ротові бактерії відіграють певну роль у перетворенні нітрату в оксид азоту, який допомагає регулювати судини та нейромедіацію (хімічні повідомлення в мозку).

Люди похилого віку, як правило, мають нижчу продукцію оксиду азоту, і це пов’язано з гіршим здоров’ям судин (кровоносних судин) та когнітивного здоров’я (мозок).

У новому дослідженні, проведеному Університетом Ексетера, 26 здорових людей похилого віку взяли участь у двох десятиденних періодах прийому добавок: один із насиченим нітратами соком буряка, а інший – безнітратним соком плацебо, який вони пили двічі на день.

Результати показали більш високий рівень бактерій, пов’язаних із хорошим судинним та когнітивним здоров’ям, і нижчий рівень бактерій, пов’язаних із захворюваннями та запаленнями.

Систолічний артеріальний тиск знизився в середньому на п’ять пунктів (мм рт. Ст.) Після вживання бурякового соку.

“Наші висновки свідчать про те, що додавання в раціон продуктів, багатих нітратами, – в даному випадку за допомогою соку буряка, – лише за десять днів може суттєво змінити мікробіом у роті (суміш бактерій) на краще. Зберігання цього здорового орального мікробіому в довгостроковій перспективі може уповільнити негативні судинні та когнітивні зміни, пов’язані зі старінням”.

Дослідники провели тести для виявлення скупчень (або “модулів”) ротових бактерій, які, як правило, процвітають разом у подібних умовах.

Модуль (Prevotella-Veillonella), який був пов’язаний із запаленням, зменшився після прийому нітратів, включаючи зменшення Clostridium difficile (який може інфікувати кишечник і викликати діарею).

Було проведено багато досліджень щодо переваг здорового мікробіому кишечника, але набагато менше відомо про мікрофлору ротової порожнини, яка відіграє вирішальну роль у «активації» нітратів з дієти, багатої овочами.

Нагадаємо, що лікарі назвали «нездоровий» овоч.


Перегляди: 1
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: