ВАЖЛИВО

Вчені назвали досі невідомі факти про буряк

18.12.2021 16:06
beets-2861272_1920

Ми звикли, що буряк дуже корисний та смачний овоч, це один з найбільш універсальних інгредієнтів в кулінарії. Його варять, смажать, запікають, з нього роблять пюре, супи, закуски та навіть використовують при виготовленні соку. Про це повідомляє factday, пише agronews.ua.

Буряк додають не лише через його насичений червоний колір та пікантний смак, в ньому міститься багато вітамінів та клітковини. Буряк є одним з головних інгредієнтів класичного українського борщу і тому ми підібрали для вас добірку найцікавіших фактів про цей овоч.

1. Буряк – дворічна рослина і це означає, що його життєвий цикл триває два роки. В перший рік життя розвивається м’ясистий соковитий коренеплід та широкі листки на довгих черешках, а на другий рік з’являється стебло, яке може виростати до метра висотою на якому розквітають дрібненькі квіти.

2. Буряк вирощується на всіх континентах окрім Антарктиди, але його батьківщиною вважається Далекий Схід та Індія. Саме тут люди вперше скуштували дикий буряк, який є родичем всіх сучасних видів буряка.

3. В давнину коріння буряка не використовувалось для приготування їжі, з нього робили відвари та настоянки, які застосовували для лікування застуди та зубного болю.

4. Хоч ми більш знайомі з червоним буряком, у світі є величезне різноманіття сортів, які відрізняються не лише за кольором, формою та смаком, а й по вмісту корисних речовин. Сьогодні, крім червоного, можна побачити яскраво-білий, золотисто-жовтий, рожевий і навіть смугастий буряк.

5. Коренеплідні форми буряка культивували та почали вирощувати понад дві тисячі років тому. Перші згадки про буряк, на території сучасної України, датуються десятим століттям і лише через 200-300 років його почали вирощувати в Європі.

6. Буряк має дуже стійке забарвлення, він на відміну від яблук чи малини не втрачає свого кольору при випіканні чи варінні. В шістнадцятому столітті сік буряка використовували як натуральний червоний барвник. Ним фарбували тканину та навіть використовували як фарбу для волосся. Якщо ви хоч раз готували буряк то, мабуть, стикались з проблемою рожевих пальців, але цю неприємність легко усунути – просто перед миттям протріть руки лимонним соком та сіллю і плями від буряка легко змиються милом.

7. Ви, мабуть, також чули про кормовий буряк – вид який використовується для годування худоби, але мало кому відомо, що за своїм хімічним складом він практично не відрізняється від інших сортів буряка. В кормовому буряку міститься багато клітковини та харчових волокон, які відмінно підходять як тваринам так і людині.

8. В буряку міститься дуже велика кількість цукру, в коренеплоді його частина сягає до 20%. Колись цукор отримували лише з цукрової тростини, а сьогодні третина цукру у світі виготовляється з цукрового буряка. Через високий вміст цукру з буряка роблять навіть вино, пиво та сироп.


Мінерали та вітаміни в буряку

9. Буряк одна з небагатьох рослин, які повністю їстівні. В їжу можна вживати всі частини рослини, починаючи від листя і закінчуючи коренеплодом. Також буряк дуже багатий на вітаміни А і К, фолієву кислоту та калій. Сік буряка один з кращих натуральних антиоксидантів, він позитивно впливає на кровообіг та знижує кров’яний тиск.

10. Борщ з буряка настільки корисний, що його заслужено можна назвати їжею космонавтів. В 1975 році під час експериментального польоту «Аполлон» — «Союз» радянські космонавти з «Союз-19» пригостили астронавтів «Аполлона-18» борщем в тюбиках. Це українське блюдо ідеально підходить для підтримки астронавтів в космосі.

Читайте також: В Україні вирішення земельних спорів на роздоріжжі кодексів.



Перегляди: 41
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: