ВАЖЛИВО

ВАГ просить переглянути деякі коефіцієнти нормативно-грошової оцінки

19.11.2021 09:37
Financial charges.

Виконавчий директор Всеукраїнської асоціації громад, голова Всеукраїнського Конгресу Фермерів Іван Слободяник звернувся до міністерства агрополітики і продовольства переглянути деякі коефіцієнти нормативно-грошової оцінки землі, а саме ті, що стосуються залізниці та карʼєрів. Заява пролунала під час Всеукраїнського фермерського форуму (онлайн). Про це повідомляє пресслужба ВАГ, пише agronews.ua.

«Ми порахували минулого тижня по кільком громадам зміну коефіцієнту, а саме під землями по укрзалізниці та карʼєрами. Висновок невтішний – громади можуть не отримати 5 млрд грн. Кабмін не обговорював цієї ініціативи ані з громадами, а ні з профільними асоціаціями», – наголосив Іван Слободяник. 

На таку дискримінацію громад під час формування коефіцієнту індексації нормативної грошової оцінки земель для обчислення податкових зобов’язань з плати за землю звертали увагу і інші учасники форуму.

Тому заступник міністра агрополітики Тарас Висоцький повідомив, що міністерство готове йти на зустріч у вирішенні цього питання:

«Міністр чітко артикулював, що ми готові цю постанову вдосконалювати. Пропоную надати спільно від Асоціації пропозицію і тоді міністерство ініціюватиме зміни в конкретних формулах. Постанова — це не закон, міністр готовий до співпраці», — наголосив Висоцький. 

Йшлося на форумі і про вирішення ситуації з подорожчанням мінеральних добрив. Так народний депутат Марʼян Заблоцький розповів, що парламент вже напрацьовує інструменти обмеження вивезення добрив з України. 

Головний акцент фермерського форуму був на програмі державної підтримки аграріям. Одна з найбільших — часткова компенсація  вартості техніки. Держава компенсує 25% витрачених коштів. Наприклад, у серпні фермер придбав техніку, у вересні подав у банк заявку і отримали відшкодування. Перелік банків і техніки є на сайті мінагро. 

Ще один важливий аспект – здешевлення кредитів. Фермери можуть використовувати програму  «5-7-9»  плюс пільги: компенсація відсоткової ставки. Ціль – доступне фінансування малих виробників. 

«Державна підтримка – це елемент, який має допомогти перш за все тим, хто на старті, хто хоче розвиватись і в тих сегментах де критична підтримка держави. Чим більше буде фермерських господарств — тим більшим буде добробут сіл і сільських територій. Зокрема і нові робочі місця, щоб повернути українців із заробітків з-за кордону», — наголосив заступник міністра агрополітики і продовольства Тарас Висоцький. 

Всеукраїнський фермерський форум до Дня працівника сільського господарства організували спільно  Міністерство агрополітики і продовольства України, Всеукраїнський Конгрес Фермерів, та Всеукраїнська асоціація громад.

У заході в онлайн-форматі взяли участь кілька тисяч фермерів, 650 Zoom-точок в громадах і кілька сотень глядачів трансляції форуму. 

Фермери і громади отримали привітання від міністра агрополітики і продовольства Романа Лещенка, міністра розвитку громад і територій Олексія Чернишова, першого заступника голови Верховної Ради Олександра Корнієнка, народного депутата Марʼяна Заблоцького, експерта з питань управління земельними ресурсами Проекту USAID «Підтримка аграрного і сільського розвитку» Сергія Кубаха, голови Всеукраїнської асоціації громад Володимира Кучми.

Повна версія дивіться на YouTube-каналі ПроLand:



Перегляди: 4
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: