НОВИНИ

В Японії виявили невідомий вірус, який передається через укуси кліщів

05.10.2021 18:56
756a9f49879287286643e782ae8dde97

Вчені японського Університету Хоккайдо виявили раніше невідомий вірус Йезо. Досліджено, що він передається через укуси кліщів і викликає лихоманку, зниження лейкоцитів і тромбоцитів у крові. Про це повідомляє сайт університету, пише  agronews.ua.

Повідомляється, що вірус виявили у 2019 році. Тоді 41-річний чоловік був госпіталізований на острові Хоккайдо з лихоманкою та болем у ногах після, як передбачається, укусу кліща під час прогулянки в лісі.

Його вилікували та виписали через два тижні, але тести показали, що пацієнт не був інфікований відомими вірусами, що передаються кліщами в регіоні. Другий пацієнт з аналогічними симптомами був зареєстрований у 2020 році.

Генетичний аналіз вірусів, виділених зі зразків крові двох пацієнтів, виявив новий тип ортонейровіруса, клас нейровірусів, який містить такі патогени, як вірус геморагічної лихоманки Крим-Конго. Потім вчені перевірили зразки крові ще кількох пацієнтів, у яких з 2014 року спостерігалися схожі симптоми після укусів кліщів.

«Із 2014 року в Японії новим вірусом заразилися щонайменше семеро людей, але летальних випадків досі не підтверджено», — сказав вірусолог Кейта Мацуно.

Як зазначається, назву «Йезо» вірус отримав на честь давньої назви Хоккайдо, великого острова на півночі країни, де був виявлений вірус.

Щоб визначити ймовірне джерело вірусу, дослідницька група перевірила зразки, зібрані від диких тварин у цьому районі між 2010 і 2020 роками. Скринінг виявив антитіла до нового вірусу в місцевих оленів і єнотів, а РНК Йезо знайшли у трьох основних видів кліщів на острові. Ймовірно, що ці членистоногі і є переносниками захворювання.



Перегляди: 1
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: