НОВИНИ

В Україні з’явилася нова хвороба кукурудзи

25.11.2021 11:37
oVlH2iFY6H

Науковці виявили значну шкодочинність хвороби — триходерми, яка викликає захворювання качанів кукурудзи та може призвести до значних втрат врожаю. Про це повідомляє SuperAgronom.com, пише agronews.ua.

«Видано перший звіт про Trichoderma sp. як про патоген, що викликає захворювання качанів кукурудзи в Європі, яке може призвести до значних втрат врожаю. Тому ми пропонуємо назвати це захворювання «триходермічна гниль качанів кукурудзи», — зазначають вчені.

Симптоматика ураження качанів видами Trichoderma характеризується появою темної, синьо-зеленої маси конідій на інфікованих зернах і між ними. Виникнення гнилі частіше було пов’язане з травмами, спричиненими механічними ушкодженнями.

Trichoderma — широко поширені гриби в ґрунтах, на коренях рослин та на рослинних рештках. Через їх сильну конкурентоспроможність та мікопаразитарну активність щодо інших грибів, вони використовуються в сільському господарстві як засоби біоконтролю проти патогенів рослин.

У 2018 році на одній із ділянок на півдні Німеччини було зафіксовано появу триходерми на качанах кукурудзи. Качани, відібрані з 20 сортів, поросли міцелієм, що утворює зелені шари конідій між зернами і зовні обгортки качанів. Подібні симптоми раніше спостерігалися у Південній Баварії після теплого та сухого літа.

Читайте також: Озвучено програми держпідтримки АПК у 2022 році.



Перегляди: 2
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: